Pax Romana
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 17 Οκτωβρίου 2004
Pax Romana
Οταν υπάρχει κάτι που δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, η απαγόρευση είναι μία συνηθισμένη ανθρώπινη αντίδραση. Είναι συνήθως μία επιπόλαιη αντίδραση που σπάνια αποδίδει, έρχεται όμως εύκολα στο νου και ακόμα πιό εύκολα στη γλώσσα. Μπερδέυομαι και δεν ξέρω τι να κάνω; Ας καθαρίσουν οι αρχές! Ακόμα και ο Συνασπισμός δεν έχει ανοσία σε αυτή τη κλασική εύκολη λύση. Ετσι ακούστηκαν και κάποιες σκέψεις γιά την “μη κυκλοφορία” των ουσιών ντόπιγκ.
Μα δεν είναι απαγορευμένες οι ουσίες ντόπιγκ; Είναι απαγορευμένη η χρήση τους στον αθλητισμό, δεν είναι απαγορευμένες όμως γιά άλλες χρήσεις και έχουν πολλές και σημαντικές χρήσεις, κυρίως ιατρικές. Αν ζητήσουμε όλες οι ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έναν αθλητή γιά την αθέμιτη αύξηση των επιδόσεών του να “μη κυκλοφορούν” διά νόμου, τότε θα πάμε γυρεύοντας.
Ας δούμε όμως τι θα συνέβαινε αν ίσχυε μία τέτοια απαγόρευση. Κατ’ αρχάς θα έπρεπε να ξεχάσουμε όλοι μας τον καφέ, το τσάϊ, τη σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου “κόλα”, αφού όλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες της αθλητικά απαγορευμένης ουσίας “καφεΐνη”. Μετά θα έπρεπε να φροντίσουμε όλοι να ντυνόμαστε καλά και να αποφεύγουμε τα ρεύματα, γιατί αν κρυώναμε δεν θα είχαμε στη διάθεσή μας τα αντιβηχικά και αποσυμφορητικά φάρμακα που ανακουφίζουν το συνάχι, τη γρίππη και το κρυολόγημα – όλα περιέχουν αθλητικά απαγορευμένες διεγερτικές ουσίες. Χειρότερο πρόβλημα θα είχαν οι υπερτασικοί, αφού δύο βασικές κατηγορίες φαρμάκων γιά την υπέρταση, τα διουρητικά και τους β-αναστολείς, θα έπρεπε να τις προμηθεύονται από “βαποράκια” στην Ομόνοια. Ειδικά οι β-αναστολείς θα έκαναν θραύση, αφού πέρα από την υπέρταση χορηγούνται γιά καρδιακές αρρυθμίες, στηθάγχη, ημικρανίες και νευρικές ή αγχωτικές καταστάσεις. Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί θα την είχαν πατήσει κανονικά, αφού και η ινσουλίνη απαγορεύεται στους αθλητές.
Ειδικά οι υπερήλικες θα έμπαιναν στο στόχαστρο, αφού τα αναβολικά, που είναι το πιό διαδεδομένο φάρμακο αθλητικού ντοπαρίσματος αυτή τη στιγμή, χορηγούνται γιά την ανακούφιση του πόνου από την οστεοπόρωση και γιά τη μυϊκή ενδυνάμωση των υπερηλίκων. Χορηγούνται ακόμη αναβολικά γιά την οξεία αναιμία, τη μεταστατική φάση καρκίνου στο στήθος, την απόκτηση βάρους από ασθενείς με AIDS, την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού και γιά πολλά άλλα, που δεν χωράνε σε ένα άρθρο. Ολα αυτά βέβαια θα έπρεπε να τα ξεχάσουν όσοι νομίζουν ότι με τις ασθένειές τους θα δίνουν τη πρόφαση γιά τη καταστροφή του Ελληνικού αθλητισμού!
Θα πει ίσως κανείς ότι πολλές από αυτές τις ουσίες θα πρέπει να χορηγούνται μονάχα με ιατρική συνταγή. Μα και σήμερα αυτό ισχύει, με ιατρική συνταγή χορηγούνται. Αν κάποιοι προπονητές τις εισάγουν λαθραία το κάνουν κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Μη νομίσετε όμως ότι ο αθλητής που θέλει να ντοπαριστεί δεν θα βρεί γιατρό να του τις γράψει. Ασε που μπορεί να πάρει και τα αντίστοιχα κτηνιατρικά φάρμακα! “Μη κυκλοφορία” θα υπάρχει μονάχα αν όλες αυτές οι ουσίες απαγορευτούν διά νόμου, όπως απαγορεύεται η ηρωΐνη, που δεν έχει καμμία νόμιμη ιατρική χρήση. Οπως όλοι ξέρουμε, η ηρωΐνη καθόλου δεν κυκλοφορεί πουθενά στην Ελλάδα.
Πάντως αν ίσχυε η “μη κυκλοφορία” όλων των ουσιών ντόπιγκ, θα είχαμε αμέσως ραγδαία πτώση των φαρμακευτικών δαπανών όλων των ταμείων και μείωση του αριθμού των συνταξιούχων. Η απόλυτη λύση στο ασφαλιστικό – αντίθετη όμως με τις αρχές και τις προτεραιότητες του Συνασπισμού. Ας το πάρουμε όμως απόφαση, το πρόβλημα του ντόπιγκ δεν γίνεται να λυθεί με τέτοιες απαγορεύσεις.