Ξεκίνησε!
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 28 Μαρτίου 2004
Ξεκίνησε!
Θέλουμε δεν θέλουμε, μπορούμε δεν μπορούμε, ανήμερα την 25η Μαρτίου ξεκίνησε και επίσημα η μεγάλη Ολυμπιακή περιπέτεια της χώρας μας, με την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Το πρελούδιο μιάς παράστασης, που όλοι την θέλουν επική, φοβούνται όμως ότι μπορεί να εξελιχθεί κωμικοτραγικά, πήγε πολύ καλά. Βλέπετε αυτό το κομμάτι του έργου το έχουμε ξανανεβάσει και το ξέρουμε καλά.
Φέτος δόθηκε βέβαια μεγαλύτερη επισημότητα στην αφή, πέρα όμως από την εγγενή ανησυχία γιά τον καιρό, το μεγάλο καινούργιο της όλης υπόθεσης εντοπίστηκε στην ασφάλεια. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, έκαναν το «σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης» να μοιάζει κάπως αδύναμο σαν σύμβολο, αφού χρειάζεται τόση και τέτοια αστυνομική προστασία, γιά να μην κινδυνεύσει από την παγκόσμια τρομοκρατία, εχθρότητα και μισαλλοδοξία.
Το τελικό αποτέλεσμα το έδωσε καλύτερα η τηλεπαρουσιάστρια, που περιγράφοντας αντικειμενικά την κοσμοσυρροή έξω από την περιφρουρούμενη ζώνη της Αρχαίας Ολυμπίας, συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο και τους επικείμενους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες· «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα δουν τίποτα, καλύτερα να πάνε κάπου να τα δούν από την τηλεόραση». Η φλόγα πάντως ξεκίνησε τον γύρο της Πελοποννήσου φρουρούμενη, με τον κόσμο να μαζεύεται να την δει ζωντανά, όπου αυτό επιτρέπεται. Οι Ελληνες θέλουν να συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό πανηγύρι, μένει να φανεί αν θα είναι ευπρόσδεκτοι στον τόπο τους.
Η φλόγα θα φτάσει στην Αθήνα την 31η Μαρτίου και θα μείνει σε βωμό στο Παναθηναϊκό στάδιο μέχρι την 4η Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσει την μεγάλης εμπορικής σημασίας διεθνή πορεία της στις πέντε ηπείρους. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα την 9η Ιουλίου και θα γυρίσει όλη τη χώρα, φτάνοντας στο Ολυμπιακό στάδιο την 13η Αυγούστου γιά την τελετή έναρξης των αγώνων. Το πρόγραμμα της αφής είχε κανονιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έτσι ώστε να ευνοεί τους αρχικούς εκλογικούς σχεδιασμούς της, άλλαξαν όμως στην πορεία οι πολιτικές εξελίξεις και μας έμειναν οι τελετές.
Τώρα αυτές οι τελετές, πέρα από το συναισθηματικό τους περιεχόμενο, σηματοδοτούν κυρίως τον δραματικά επείγοντα χαρακτήρα της απομένουσας Ολυμπιακής προετοιμασίας. Εγιναν ήδη οι πρώτες περικοπές έργων και φημολογούνται και άλλες, ενώ τώρα μόλις αρχίζουν οι περισσότεροι Ελληνες να συνειδητοποιούν την έκταση των μέτρων ασφαλείας που θα επικρατούν τις μέρες των αγώνων.
Στο μεταξύ τα γενικότερα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από αυτή την υπόθεση είναι φανερά μονάχα στο πρώτο τους σκέλος· όλοι ασχολούνται μαζί μας. Το πως ασχολούνται είναι μία άλλη υπόθεση βέβαια. Ξεκινάνε με την απλή διαπίστωση ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι. Συνεχίζουν με την αναλυτική παράθεση όλων των ενδεχομένων τρομοκρατικών απειλών που θα αντιμετωπίσουμε αν καταφέρουμε να είμαστε έτοιμοι. Κλείνουν με τη διαπίστωση ότι ακόμα και αν καταφέρουμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τις απειλές αυτές, τα αστυνομικά μέτρα θα είναι τέτοια που η παραμονή στην Αθήνα τις μέρες των αγώνων θα είναι μία εφιαλτική ταλαιπωρία γιά τους επισκέπτες. Οτι πρέπει δηλαδή γιά την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού.