fbpx
maties

Γουδί

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 18 Ιανουαρίου 2004

 

Γουδί

Η κυβέρνηση άνοιξε βερεσέδια με τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες πρίν ένα χρόνο, όταν αποφάσισε να χαρίσει στον Κόκκαλη τον χώρο του Καραϊσκάκη γιά εμπορική εκμετάλλευση με το πρόσχημα της κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου γιά τον Ολυμπιακό. Ηταν επόμενο μετά από αυτό όλες οι ΠΑΕ να ζητήσουν ισονομία, δηλαδή “δώσε μου και μένα μπάρμπα”. Δεν ζητάνε μονάχα επαρκή και σύγχρονα γήπεδα γιά τις ομάδες τους οι επιχειρηματίες των ΠΑΕ, ζητάνε δωρεά γης γιά εμπορική εκμετάλλευση κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και με τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου της πόλης. Ζητάνε δηλαδή την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της πόλης γιά να καλύψουν οι ίδιοι τα δικά τους οικονομικά ανοίγματα.

Στο Καραϊσκάκη τη ζημιά τη πλήρωσαν οι αθλούμενοι του Πειραιά, αφού ο χώρος που δωρήθηκε στον Κόκκαλη ήταν από χρόνια αθλητικός χώρος. Στη περίπτωση της ΑΕΚ τη ζημιά από το εμπορικοαθλητικό έκτρωμα του κ. Γρανίτσα θα την πληρώσουν οι περίοικοι. Η περίπτωση του Παναθηναϊκού όμως είναι γιά λόγους χωροταξικούς πολύ πιό ζόρικη, αφού εδώ τη ζημιά καλείται να την πληρώσει όλο το λεκανοπέδιο, με τη καταστροφή ενός από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αθήνα.

Ο επίσημος Παναθηναϊκός αρνήθηκε τη λύση του Ελαιώνα γιατί θα έφευγε μακρυά από τα λημέρια του. Αντιπρότεινε λύσεις στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που αντικειμενικά δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα από όσα έλυναν, ώσπου προεκλογικά ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος αποφάσισε ότι η ανάγκη να κλείσουν τα βερεσέδια του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις ΠΑΕ είναι στόχος σημαντικότερος από την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων Αθηναίων, που έτσι και αλλιώς δεν τον ψηφίζουν.

Που να πάει ο Παναθηναϊκός; Μα στον χώρο του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, λέει τώρα ο κ. Βενιζέλος! Παλιά η πρόταση, είχε από την αρχή ξεσηκώσει τους κατοίκους και είχε προκαλέσει τη κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης. Τι άλλαξε τώρα; Μάλλον οι εκλογικοί υπολογισμοί του ΠΑΣΟΚ άλλαξαν. Φαίνεται πως οι εκλογομάγειροι του ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι η εκκρεμότητα με το γήπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να τους στοιχίσει εκλογικά, οπότε αποφάσισαν να τη λύσουν ή να φανεί ότι τη λύνουν πρίν τις εκλογές.

Η προτεινόμενη λύση προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση στα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν ως τη διάλυση της βουλής, δηλαδή μέσα σε τρείς βδομάδες. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση απλά να κοροϊδεύει τους πάντες με μιά πρόταση που δεν προφταίνει να περάσει από τη βουλή, ακόμα και τότε όμως η κυβερνητική κίνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση γιά γήπεδο στο Γουδί.

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη, ενώ οι τελευταίες μέρες της κάθε βουλής βγάζουν τα μεγαλύτερα εκτρώματα που κοσμούν τις σελίδες της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Δεν γίνεται όμως οι Αθηναίοι να χάσουν έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έμειναν στην Αθήνα, μονάχα γιά να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την διαρκώς ανανεούμενη κυβερνητική αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ. Επανειλημμένα κινητοποιήθηκαν γιά το μητροπολιτικό πάρκο οι Αθηναίοι, είναι ανάγκη να κινητοποιηθούν και πάλι. Που θα πάει όμως ο Παναθηναϊκός, θα ρωτήσουν πολλοί καλοπροαίρετοι φίλαθλοι. Η εύκολη και προφανής απάντηση την επόμενη βδομάδα.