fbpx
maties

Τραλαλά

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 30 Νοεμβρίου 2003

 

Τραλαλά

Από την Ολυμπία ως την Αθήνα η απόσταση είναι 338 χιλιόμετρα. Δεν είναι και πολλά εδώ που τα λέμε. Ελάχιστα δηλαδή είναι. Ενα τίποτα. Τι λαμπαδηδρομία να κάνεις σε 338 χιλιόμετρα; Ωσπου να ξεκινήσεις, έφτασες. Ούτε σε αεροπλάνο μπαίνει η φλόγα, ούτε θάλασσα περνάει (ο ισθμός της Κορίνθου δεν πιάνεται), ούτε διακτινίζεται, ούτε τίποτα. Μετά τι να δείξει η τηλεόραση, κάτι νταγκλαράδες να τρέχουν Ολυμπία – Πύργο – Πάτρα – Κόρινθο – Αθήνα; Τι θα πουλήσει κανείς με αυτή την εικόνα δηλαδή;

Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Η Ολυμπιακή φλόγα πρέπει να αγκαλιάσει όλο τον πλανήτη! Να πάει παντού! Να φέρει το Ολυμπιακό πνεύμα και στις πέντε ηπείρους – μονάχα οι πιγκουΐνοι της Ανταρκτικής γλιτώνουν. Μετά πρέπει να περάσει από όλες τις πόλεις που έχουν διοργανώσει θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο παρελθόν. Γιατί; Γιατί ακούγεται ωραίο! Περνώντας βέβαια από τις Ολυμπιακές πόλεις – όλως τυχαίως – περνάει ακριβώς μέσα από τα διεθνή πληθυσμιακά και οικονομικά κέντρα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους χορηγούς διαφημιστικά. Δεν φτάνει όμως μονάχα αυτό, πρέπει το Ολυμπιακό καραβάνι να κοιτάξει και στο μέλλον, δηλαδή στους καταναλωτές του μέλλοντος. Ετσι Δελχί, Κάϊρο, Κέηπ Τάουν, Ρίο ντε Τζανέϊρο και Κωνσταντινούπολη μπαίνουν στη λίστα των μελλοντικών καταναλωτών Ολυμπιοσύνης. 35 μέρες θα γυρίζει η Ολυμπιακή φλόγα τον πλανήτη διακυρήσσοντας, αγοράζετε Ολυμπιακά!

Μετά θα γυρίσει στην Ελλάδα γιά να γυρίσει όλη την Ελλάδα με το ίδιο μήνυμα. Αλλες 35 μέρες γυροβολιά γιά να δουν οι ιθαγενείς τι πληρώνουν. Στο τέλος θα καταλήξει, κοσμογυρισμένη πιά, στο Μαρούσι, κάτω από το στέγαστρο του Καλατράβα, γιά να φωτίσει την υψίστης καλαισθησίας πνευματική εκδήλωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Θα συμβάλλει με την παρουσία της και αυτή στην εκπλήρωση του μεγάλου πνευματικού στόχου του έθνους, να φέρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες πίσω στις ρίζες τους και στις γνήσιες αξίες τους, μακρυά από κάθε εμπορευματοποίηση.

Γιά να σηματοδοτηθεί μάλιστα η μεγίστη σημασία του όλου εγχειρήματος γιά το έθνος, η αφή της φλόγας θα γίνει την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου. Αφού κάνει η φλόγα τον γύρο της Πελοποννήσου θα αναπαυθεί προσωρινά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μήπως και μπορέσει να φωτίσει λιγάκι και τις εκλογικές προοπτικές της κυβέρνησης. Μετά τις εκλογές η φλόγα θα ξεκινήσει τη διεθνή πορεία της γιά να πραγματοποιήσει τον βασικό της προορισμό, να διαφημίσει παγκόσμια τους Ολυμπιακούς σπόνσορες.

Ολα τα παραπάνω εξαγγέλθηκαν σε κλίμα πανηγυρικό, σε κλίμα γιορτής αλλά και σε κλίμα συνάμα σοβαρό. Γιορτινό το κλίμα γιά να μην μας πιάσει κατάθλιψη αν τα πάρουμε στα σοβαρά, με τόνους σοβαρότητας όμως γιά να μην τα πάρουμε και τελείως στη πλάκα. «Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία της Αθήνας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία στη ζωή του Ολυμπιακού Κινήματος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ. Δεν ξέρω τι εννοεί αλλά γιά να το λέει κάτι θα εννοεί. Δεν αποκλείεται όμως και η άλλη εκδοχή, να διάλεξαν οι διοργανωτές την ημερομηνία της 25ης Μαρτίου γιά την αφή με την ελπίδα ότι θα βάλει ο Θεός το χέρι του…