fbpx

Ολυμπία

Jul 20, 2003

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 20 Ιουλίου 2003

 

Ολυμπία

13 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων θυμηθήκαμε ότι υπάρχει και η Ολυμπία. Ο τόπος που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην τέλεσή τους τώρα που «γυρίζουν στον τόπο τους», πέρα βέβαια από την καθιερωμένη τελετή αφής της φλόγας. Οση συμμετοχή είχε η Ολυμπία στους αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, οση συμμετοχή θα έχει στους αγώνες του Πεκίνου το 2008, τόση ακριβώς συμμετοχή επιτρέπεται στην Ολυμπία και στους αγώνες της Αθήνας.

Δεν είναι ότι δεν το σκέφτηκαν. O χώροs στον οποίο εκφράστηκαν γιά πρώτη φορά οι αξίες του καλού, δίκαιου και έντιμου αγώνα, που ενσωματώθηκαν στη συνέχεια στις αξίες του παγκόσμιου πολιτισμού, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Ολυμπιακό αγώνισμα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όμως έμεινε άκαμπτη στον κανόνα ότι όλα τα αγωνίσματα πρέπει να τελούνται σε μία μόνο πόλη και η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 δεν επέμεινε.

Η κυβέρνηση, που εκλέγεται σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική, φρόντισε να μοιράσει λίγο από την Ολυμπιακή πίττα και στην υπόλοιπη χώρα δίνοντας μιά γεύση Ολυμπιακών προκριμματικών ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στον Βόλο και στην Πάτρα – τις Ολυμπιακές πόλεις – φαίνεται όμως ότι η Ολυμπία δεν διαθέτει αρκετούς ψήφοφόρους γιά να δικαιολογείται στους κυβερνητικούς υπολογισμούς ένας ακόμα καυγάς με την ΔΟΕ.

Το πρόβλημα του ρόλου της Ολυμπίας στο διεθνές Ολυμπιακό κίνημα είναι ευρύτερο. Μέσα στις δομές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η Ολυμπία αντιμετωπίζεται με κάποιο κόμπλεξ. Ολα ξεκίνησαν εκεί και το όνομα και μόνο της πόλης δεν αφήνει κανέναν να το ξεχάσει. Ολα όμως μπορούν και δουλεύουν μιά χαρά και χωρίς την Ολυμπία από τη Λωζάννη. Είναι σαν να έχεις ένα καταπληκτικό μέγαρο με τα ερείπια ενός αρχαίου ναού στα θεμέλια. Το μέγαρο είναι μεγαλύτερο από τον ναό και στο μέγαρο γίνονται μεγάλα και σπουδαία πράγματα, κατά βάθος όμως φοβάσαι ότι ο ναός είναι πιό σημαντικός από το μέγαρο.

Η Ολυμπία έχει την τιμητική της στην αφή της φλόγας πρίν τους αγώνες, μία φορά κάθε δύο χρόνια. Το 1961 ιδρύθηκε στην Ολυμπία η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία με σκοπό την μελέτη του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος. Κάθε άλλη αξίωση της Ολυμπίας αντιμετωπίζεται από την ΔΟΕ με την ευγενική υπενθύμιση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να ξεκίνησαν εκεί, αλλά τώρα ανήκουν αλλού.

Η Ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει το πρόβλημα και προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες. Στην ημερίδα που διοργανώθηκε ειδικά για το θέμα αυτό από τον δήμο της αρχαίας Ολυμπίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών με καλεσμένους όλους τους αρμόδιους φορείς, ο υπουργός Πολιτισμού κ Βενιζέλος μίλησε γιά τις αναγκαίες υποδομές που θα αναδείξουν την Ολυμπία σ’ ένα αθλητικό, πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο. Περισσότερο ενθουσιώδεις οι Ελληνες Ολυμπιονίκες, που είναι επίτιμοι δημότες της πόλης, δια στόματος του προέδρου τους Παναγιώτη Φασούλα στρατεύτηκαν στην ιδέα της ανάδειξης της αρχαίας Ολυμπίας σε παγκόσμια πόλη και κόμβο αξιών του σύγχρονου κόσμου. Φαίνεται πάντως ότι η ΔΟΕ κατάφερε να αποτρέψει την αξιοποίηση της Ελληνικής διοργάνωσης των αγώνων γιά την αναβάθμιση του ρόλου της Ολυμπίας.