fbpx
maties

Test Event

Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 6 Απριλίου 2003

 

Test Event

Ετσι ονομάζονται οι δοκιμαστικές διοργανώσεις των διαφόρων αγωνισμάτων που γίνονται πρίν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται γιά κανονικές και πλήρεις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, σε μικρότερη όμως κλίμακα και με μικρότερη συμμετοχή από το Ολυμπιακό αγωνιστικό πρόγραμμα του ίδιου αθλήματος. Γίνονται γιά να δοκιμαστούν οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές, οι διαδικασίες, όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να λειτουργήσουν σωστά τις μέρες των Αγώνων. Γίνονται γιά να επισημανθούν οι ατέλειες και οι ελλείψεις και να διορθωθούν εγκαίρως.

Η πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση έγινε πέρυσι τον Αύγουστο στην ιστιοπλοΐα και πήγε καλά. Οι υπόλοιπες έπονται. Ετσι όταν μιλάνε οι αρμόδιοι γιά την έγκαιρη παράδοση των Ολυμπιακών αθλητικών έργων εννοούν έγκαιρη γιά την τέλεση των test events, όχι της κύριας διοργάνωσης. Καταλαβαίνετε ότι τα test events, που είναι συμβατική υποχρέωση της διοργανώτριας χώρας απέναντι στη ΔΟΕ, είναι ένας αρκετά έξυπνος τρόπος γιά να εξασφαλίζεται ότι κάποια έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Δεν προβλέπονται όμως δοκιμαστικές διοργανώσεις γιά όλα τα αθλήματα της Ολυμπιακής διοργάνωσης. Δεν προβλεπότανε τίποτα ας πούμε γιά το καινούργιο άθλημα της Ολυμπιακής Ασφάλειας που απειλεί να εξελιχθεί στο θεαματικότερο κομμάτι της όλης διοργάνωσης, ώσπου πρίν μιά βδομάδα προέκυψε ένα test event με τα όλα του. Αεροπειρατεία σε Τούρκικο αεροπλάνο με 203 επιβαίνοντες και προσγείωση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” γιά ανεφοδιασμό. Η ειδική ομάδα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έχει προπονηθεί εντατικά γιά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και πέρασε με επιτυχία την απρόσμενη δοκιμή. Ημασταν και τυχεροί βέβαια, την αεροπειρατία την είχε κάνει κάποιος ταλαίπωρος γιά προσωπικούς λόγους και όχι η Αλ Κάϊντα. Ωσπου να το μάθουμε όμως αυτό πολλοί από τους υπεύθυνους κατάλαβαν τι σημαίνει διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων επί προεδρίας Μπους.

Αν κάνουμε μιά πρώτη αποτίμηση του test event θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως και σε όλα τα επίπεδα, ο σχεδιασμός φαίνεται ότι προβλέπει έξυπνες και μελετημένες κινήσεις χωρίς τσαμπουκάδες που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν τα πράγματα και δίνεται προτεραιότητα στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Από την άλλη μεριά αν ένας ταλαίπωρος με μερικά κεριά μπορεί να καταλάβει ένα αεροπλάνο που απογειώνεται από την αστυνομοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη με όλα τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται σε εφαρμογή λόγω του παρακείμενου πολέμου και να το φέρει να κόβει βόλτες πάνω από την Αθήνα τότε τι θα μπορούσε να κάνει μιά ομάδα εκπαιδευμένων αεροπειρατών που θα είχαν κάποιους σαφείς στόχους και τη θέληση να τους πετύχουν; Αν γίνει κάτι ανάλογο τις μέρες των αγώνων τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα αφήσει το αεροπλάνο να πετάει γύρω-γύρω πάνω από το Ολυμπιακό στάδιο ή θα το καταρρίψει μαζί με τους 203 επιβαίνοντες πρίν φτάσει στην Αθήνα; Δίλημμα.

Με τους Αμερικανούς να έχουν μπεί σε μιά μακροχρόνια πολεμική περιπέτεια εναντίον όσων στην ευρύτερη περιοχή μας δεν τους μοιάζουν θα πρέπει να περιμένουμε έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων διεθνώς. Μιά έξαρση που δεν αποκλείεται να φτάσει το αποκορύφωμά της σε 16 μήνες, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι ο πιό φανταχτερός Δυτικός στόχος στον πλανήτη. Σοκ και δέος δηλαδή.