fbpx

L’Εtat c’est moi

Sep 20, 2019

L’Εtat cest moi

Αρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 10.8.2019

Μέσα στη καλοκαιρινή ραστώνη δεν περιμένεις πολλά νέα, πέρα από την άνοδο της θερμοκρασίας και την απόδραση των πολιτών στις παραλίες. Όμως η νέα κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια, στήνοντας ένα κατ’ εξοχήν κομματικό κράτος, ώστε να ξεδιπλώσει κανονικά το πρόγραμμά της μετά τον Σεπτέμβριο.

Έτσι ο τετραπλασιασμός του γραφείου Πρωθυπουργού και η αύξηση των μετακλητών των Υπουργών με δύο επιπλέον δημοσιογράφους, ώστε να ενημερώνεται καλύτερα το κοινό για τα επιτεύγματα των υπουργείων, τέλειωσε τις προεκλογικές εξαγγελίες για δήθεν μείωση των μετακλητών, καθώς αυτά αφορούν την αντιπολίτευση και όχι τη κυβέρνηση. Όμως για να μπορέσουν να πάρουν τους δικούς τους μετακλητούς μειώνονται τα τυπικά προσόντα, αυξάνονται οι αποδοχές και καταργείται γι’ αυτούς η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου, παρά τις λαϊκιστικές κορώνες της ΝΔ τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών, αλλά και ανεξάρτητων αρχών με φωτογραφικές διατάξεις τοποθετούνται χωρίς καμία αξιολόγηση, κομματικοποιώντας το κρατικό μηχανισμό σε όλο το φάσμα διοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις βαπτίζονται με ωραία ονόματα όπως «Επιτελικό κράτος», όπου σύμφωνα με τον ορισμό ενώ περιμένεις να αποκεντρωθεί περαιτέρω το κράτος και να διαχωρισθούν αρμοδιότητες σε διάφορα επίπεδα διοίκησης βλέπεις να προκρίνεται μια υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον Πρωθυπουργό, θέτοντας την ΕΡΤ, ΑΠΕ και ΕΥΠ στην αποκλειστική ευθύνη του, θυμίζοντας τη Λουδοβίκια ρήση «lEtat cest moi» (Το Κράτος είμαι εγώ). Ακόμα και η άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας, που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα των Υπουργών, μπορεί πλέον να ασκείται από την Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή ένα διευθυντήριο αποτελούμενο από μη εκλεγμένα άγνωστα πρόσωπα, με στόχο ένα προσωποπαγές καθεστώς.

Εχουμε δηλαδή μία κυβέρνηση έξω από τη κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις και θα ελέγχει τους υπουργούς της, την ίδια στιγμή υποβαθμίζονται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, κλείνοντας το μάτι σε ιδιωτικά συμφέροντα ενώ στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας αναλαμβάνει την ΕΥΠ. Λέτε μέσα στις ιδιωτικοποιήσεις εκτός από Υγεία Παιδεία, να περιλαμβάνεται και η ΕΛ.ΑΣ.;

Όμως για να είμαι ακριβοδίκαιη πρέπει να αναφέρω την επιτυχία της νέας κυβέρνησης. Ακούει στο όνομα Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το καλοκαίρι 2021 στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, σε εμβληματικούς τόπους της χώρας, αλλά και σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού.

Η κα Αγγελοπούλου μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 αποτελεί πλέον εγγύηση για την επιτυχία των εκδηλώσεων της επετείου της Εθνικής παλιγγενεσίας. Τώρα θα μου πείτε αυτό κοστίζει. Πάντως για το 2004 κόστισε τόσο, ώστε χάσαμε το λογαριασμό, και ποτέ δεν μάθαμε τι πληρώσαμε γι’ αυτούς τους αγώνες. Βέβαια οι Έλληνες, μετά τις στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, συνειδητοποίησαν το κόστος αυτό με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τη φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, αφού το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων συνεισέφερε κι αυτό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης τον Μάρτιο του 2013 έκανε ερώτηση στην Βουλή για την τρύπα των 500 εκατομμυρίων ευρώ του 2004 που καλύφθηκε συμπληρωματικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ρώτησε λοιπόν «πού πήγαν αυτά τα ποσά και γιατί δεν δημοσιεύτηκε ποτέ μία λίστα για τα έσοδα και τα έξοδα της οργανωτικής επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δεν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με τα άτομα που δούλεψαν, το έργο που παρήγαγαν και φυσικά τις αμοιβές που πήραν από την οργανωτική επιτροπή ενώ από δημοσιεύματα φαίνεται ότι ξοδεύτηκαν μόνο για δεξιώσεις και ενοικιάσεις αυτοκινήτων υπέρογκα ποσά. Η επιτυχία των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης με την κα Αγγελοπούλου θεωρείται εξασφαλισμένη, όμως ας ευχηθούμε να μην υπάρξει τέτοια αδιαφάνεια και χρεωθούμε οικονομικά όπως στη περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων!

Τελειώνοντας δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον κ. Κώστα Καραμανλή, γιό του Αχιλλέα, ο οποίος μη συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και εισιτήριο στα ΜΜΕ, αποκάλεσε «αποβράσματα» της κοινωνίας όσους μπαίνουν τζάμπα στο μετρό. Μάλλον έχει πρόβλημα με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά σίγουρα δεν συμπεριέλαβε σ’ αυτή τη κατηγορία τον θείο του Μιχάλη Λιάπη, πρώην υπουργό Πολιτισμού και Μεταφορών, που τον έπιασαν με πλαστές πινακίδες και ανασφάλιστο τζιπ, γιατί θα δημιουργούσε οικογενειακή έριδα.

Η κυβερνητική επιθεώρηση μόλις άρχισε. Η συνέχεια με πολλά καυτά επεισόδια στο εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις από τον Σεπτέμβρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μία προγραμματική μεν, αλλά δυναμική και θερμή αντιπολίτευση.

Ελένη Αυλωνίτου

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας