fbpx
Άρθρα

100 μέρες

100 μέρες

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Δεκέμβριος 2014

 

Ολοκληρώνονται 100 μέρες από την ανάληψη των δήμων και των περιφερειών από τις νέες διοικήσεις που εκλέχτηκαν τον Μάϊο και εθιμικά είναι ώρα γιά ένα πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων τους. Το διάστημα από τη 1η Σεπτεμβρίου υπήρξε ταραχώδες γιά τη τοπική αυτοδιοίκηση και γιά όλη τη χώρα, ενώ μέσα στη ταραχή αυτή δοκιμάστηκαν γιά πρώτη φορά σε πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις της Καλλικρατικής οργάνωσης των δήμων. Γιά πρώτη φορά ανέλαβαν οι νεοεκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές τον Σεπτέμβρη, κοντά στα μέσα του οικονομικού έτους. Με τη καλημέρα κλήθηκαν να καταρτίσουν και να καταθέσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Αυτό και μόνο το σημείο αποτελεί τον απόλυτο παραλογισμό, πράγμα που είχε επισημανθεί από τη συζήτηση του νόμου στη βουλή, αφού μιά νεοεκλεγμένη διοίκηση χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα γιά να προετοιμάσει τη σημαντικότερή της ενέργεια του έτους. Οπου εκλέχτηκαν καινούργιες δημοτικές και περιφερειακές αρχές εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να στηριχτούν σε ότι είχαν προετοιμάσει οι προηγούμενοι, αφήνοντας τις αλλαγές στον προϋπολογισμό γιά αργότερα με τη γνωστή μέθοδο της μεταγενέστερης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Βέβαια η κυβέρνηση φρόντισε να κάνει φέτος τη κατάρτιση δημοτικού προϋπολογισμού μία άσκηση σχεδόν χωρίς αντικείμενο, αφού ο οικονομικός στραγγαλισμός των δήμων δεν τους αφήνει κανένα σχεδόν περιθώριο αντιμετώπισης των πολλών και κρίσιμων αναγκών τους. Δεν παύει όμως η κυβέρνηση να πιστεύει ότι η μύγα έχει ακόμα άφθονο ξύγκι, οπότε μέσα στο τρίμηνο ο βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής ήταν η απομάκρυση όσων δημοτικών υπαλλήλων δεν έχουν εκδιωχθεί ακόμα με τη μέθοδο του επανελέγχου των συμβάσεων πρόσληψής τους. Οπως όλες όμως ο ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο “επανέλεγχος” είναι ψευδεπίγραφος, αφού περιορίζεται στους δήμους που δεν ελέγχονται από τα δύο κυβερνητικά κόμματα.

Αντίστοιχα και σε πολλά άλλα ζητήματα η κυβέρνηση κινήθηκε να επαναφέρει στην τάξη τους δήμους που έκαναν το ατόπημα να την καταψηφίσουν, διαπιστώνοντας ξαφνικά παρανομίες ετών των προηγούμενων δικών της δημάρχων και καλώντας τους νεοεκλεγμένους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ να τις αποκαταστήσουν μέσα στη πρώτη βδομάδα! Ετσι το πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει μετατραπεί, με απόφαση της κυβέρνησης, σε πρόκριμμα γιά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Η εκδικητική μανία της κυβέρνησης εναντίον των δημάρχων και περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ απλά αποκαλύπτει ότι γιά τις εκλογές αυτές η κυβέρνηση δεν τρέφει πιά καμία ελπίδα.

100 μέρες. Τόσες πέρασαν αλλά και τόσες μένουν ως τις βουλευτικές εκλογές. Σε 100 μέρες ο Ελληνικός λαός θα επανελέγξει τη σύμβαση πρόσληψης του κ. Σαμαρά, του κ. Βενιζέλου, του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων ανεκδιήγητων καρπαζοεισπρακτόρων της τρόϊκας. Τα παραμύθια τους περί τέλους των μνημονίων έχουν καταρρεύσει, οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας υπό τη διοίκησή τους φαίνονται κατάμαυρες και το μόνο που τους κρατάει στη κυβέρνηση είναι η αδράνεια. Οπότε μέχρι τότε, αφού δεν μπορούν να βαρέσουν το γαϊδαρο, βαράνε το σαμάρι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας