Φορτίσεις
Η Ματιά της Ελένης
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην ΑΥΓΗ, 31 Ιουλίου 2005
Φορτίσεις
Ο χώρος των δημοφιλών ανταγωνιστικών αθλημάτων υψηλής θεαματικότητας είναι από τη φύση του ένας χώρος ιδιαίτερα φορτισμένος. Στη συνήθη φόρτιση που έχει το κάθε άθλημα γιά τους συμμετέχοντες προστίθεται η συναισθηματική φόρτιση των οπαδών, η οικονομική πίεση της εξασφάλισης ταλαντούχων αθλητών, οι απαιτήσεις των διαφημιστών που πληρώνουν, οι εξωαθλητικοί στόχοι των ιδιοκτητών και διοικούντων, οι βεντετισμοί παικτών, προπονητών και παραγόντων, οι σχέσεις με την υπερκείμενη ομοσπονδία ή λίγκα και με τη διαιτησία, ο τοπικισμός και η φόρτιση από την παράδοση του συλλόγου. Αν περισσέψει ενέργεια μετά από όλα αυτά υπάρχει και ένα θέμα με το “ευ αγωνίζεσθαι”.
Ολες οι προηγούμενες φορτίσεις προκαλούν κατά καιρούς φαινόμενα βίας, ντόπινγκ, οικονομικών ατασθαλιών, στημένων διαιτησιών και στημένων αγώνων. Τα φαινόμενα αυτά δεν μένουν μονάχα μέσα στους γηπεδικούς χώρους, αλλά συχνά ξεχύνονται στις τηλεοράσεις μας, στις γειτονιές μας, στο πορτοφόλι μας και στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Ολα αυτά μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν ακόμα και αν δεν έχει στοιχηματίσει κανείς ούτε μία δεκάρα στην έκβαση του αγώνα. Αν βάλουμε από πάνω και στοιχήματα σημαντικών ποσών όχι μόνο γιά την έκβαση του αγώνα, αλλά και γιά το ποιός θα προηγείται στο ημίχρονο, γιά το τελικό σκόρ ή γιά το πόσες φορές θα πιάσει τη μπάλα ο τερματοφύλακας και πόσες θα την αποκρούσει, τότε πάμε γυρεύοντας να μπούμε σε ένα κύκλο στημένων αποτελεσμάτων. Κινδυνεύουμε να διαμορφώσουμε μία κατάσταση που πέρα από τις όποιες επιδράσεις θα έχει στο θέμα του τζόγου, θα μπορεί να τινάξει στον αέρα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και κάθε άθλημα που θα μπαίνει συστηματικά στο στοίχημα.
Αν όμως δεν βάλουμε τα στοιχήματα αυτά εμείς, ως συντεταγμένη πολιτεία, θα τα βάλει κάποιος άλλος σκοτεινός και ανεξέλεγκτος. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν είχαμε ήδη εξασφαλίσει την έντιμη και ακριβοδίκαιη τέλεση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων στη χώρα μας το πρόβλημα ίσως να ήταν αντιμετωπίσιμο, αν και πέρυσι είδαμε ότι ακόμα και το θεωρούμενο αδιάβλητο Γερμανικό πρωτάθλημα δεν άντεξε στους πειρασμούς που βάζει ο τζόγος. Ποιός θα ισχυριστεί όμως ότι τα Ελληνικά πρωταθλήματα διακρίνονται από ένα τόσο υψηλό επίπεδο ήθους, που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον αθλητικό τζόγο;
Η προσέγγιση που επιδιώκει τη νομιμοποίηση διάφορων ενοχλητικών πραγμάτων αποσκοπώντας στην απάλυνση των πιό δυσάρεστων πλευρών τους έχει ένα μειονέκτημα, με τη νομιμοποίηση δημιουργούνται φορείς που έχουν νόμιμο συμφέρον να διαδίδουν την αρχική ενοχλητική δραστηριότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, έστω στην ήπια και ελεγχόμενη μορφή της. Ετσι ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι αγώνες που θα περιλάβει ο ΟΠΑΠ στο στοίχημα θα είναι πεντακάθαροι, ο ΟΠΑΠ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του γιά να διαφημίζει το στοίχημα και γιά να κάνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να τζογάρουν σε αυτό. Ανθρωποι που ίσως δεν θα μετείχαν ποτέ στο ιντερνετικό στοίχημα θα πειστούν από τις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ να συμμετάσχουν στο “Πάμε Στοίχημα”. Ετσι όμως αυξάνεται ο τζίρος του στοιχήματος, αυξάνεται το οικονομικό αντικείμενο και αυξάνονται οι πειρασμοί γιά στήσιμο αγώνων. Ασε που ο ΟΠΑΠ θα περιλάβει στο στοίχημα και δευτερεύοντες Ελληνικούς αγώνες που δεν θα απασχολούσαν ποτέ κανέναν Αγγλο μπουκμέϊκερ. Δυστυχώς η κυβέρνηση νοιάζεται μονάχα γιά τα έσοδά της και φροντίζει να παραβλέπει ότι μερικά πράγματα είναι παράνομα απλά και μόνο επειδή δεν πρέπει να γίνονται!