Τσιμέντο να γίνει;
Τσιμέντο να γίνει;
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στα ΝΕΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, Αύγουστος 2006
Ο απερχόμενος Δήμαρχός μας περηφανεύεται στον απολογισμό του έργου της τετραετίας του γιά τις αναμορφώσεις πλατειών που έκανε στο Γαλάτσι. Πλαισιωμένο με φωτογραφίες από τις “φιλικές πλατείες” το φυλλάδιο, δίνει την έμφαση σε ότι θεωρεί ο κ. Τούντας το καλύτερο κομμάτι του αναμορφωτικού του έργου, την πλακόστρωση!
Σε μέρη που (προ Τούντα) φύτρωναν ψηλά δέντρα, τώρα θαυμάζουμε γκαζόν, πλακόστρωση, συντριβάνι, χαμηλά φυτά και ναι, ένα δεντράκι στο βάθος, που προφανώς θα είχε μέσο και γλίτωσε! Στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες διαβάζουμε πως «Στον ασφυκτικό ιστό της πόλης οι πλατείες πρέπει να αποτελούν μικρές οάσεις ανάσας, ανοιχτούς ελεύθερους χώρους γιά όλους τους δημότες, σημεία αναφοράς γιά τη γειτονιά και όχι εγκαταλελειμμένες, κλειστές νησίδες πρασίνου.»
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στο κείμενο αυτό; Οαση λεγεται ο χώρος που είναι πράσινος μέσα στην έρημο, διαφέροντας ουσιαστικά από ότι τον περιβάλλει. Αν αποτελούσε όαση η πλακόστρωση, τότε όλα τα πεζοδρόμια θα ήσαν οάσεις κ. Τούντα! Εγκαταλελειμμένες είναι οι πλατείες μονάχα όταν ο Δήμαρχος αποφασίζει να τις εγκαταλείψει, γιά να βρεί πρόφαση μέσα από τις δικές του πράξεις να τις καταστρέψει! Οι δεντροφυτεμένες πλατείες δεν είναι κλειστές, εκτός αν έχουν περίφραξη, ενώ οι πλατείες χωρίς δέντρα δεν χαρακτηρίζονται φιλικές και ανοιχτές επειδή το καλοκαίρι δεν βρίσκει άνθρωπος σκιά να κάτσει! Οσο γιά την ανάσα, δεν ξέρω αν ο κ. Τούντας ξέρει καμμία θεωρία που να λέει ότι η πλακόστρωση παράγει οξυγόνο, εγώ όμως είχα μάθει ότι αυτό το κάνουν τα δέντρα.
Απορώ όμως, ο αρχιτέκτονας κ. Τούντας δεν έχει ακούσει γιά τις θερμικές νησίδες, τις περιοχές εκείνες της πυκνοδομημένης πόλης όπου το τσιμέντο, η άσφαλτος και η πλακόστρωση κρατάνε τη ζέστη το καλοκαίρι και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της πόλης μέχρι και 14 βαθμούς Κελσίου πιό πάνω από ότι θα ήταν αν υπήρχε ενδιάμεσα δενδροφύτευση; Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τούντας κάνει εμπόριο, δεν κάνει επιστήμη, οπότε το μόνο που ενδιαφέρει τον συνδυασμό του είναι η ψευδοεπιστημονική θεωρητικολογία γιά την καταστροφή κάθε χώρου πρασίνου.
Μετά την θεωρία “τα δέντρα προάγουν την εγκληματικότητα”, τώρα δοκιμάζεται η θεωρία “τα δέντρα προάγουν την απομόνωση”!
