Αρθρο Ελένης Αυλωνίτου “Το ασφαλιστικό της ΝΔ” 2.12.2018
Το Ασφαλιστικό της ΝΔ
Γιά να καταλάβει κάποιος τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, ώστε συνειδητά να την απορρίψει, πρέπει να κατανοήσει τη θεωρία της εκεί που τον πονάει, γιά παράδειγμα στη σύνταξή του. Με κεντρική νεοφιλελεύθερη ιδέα ότι κανένας περιορισμός δεν πρέπει να τίθεται στην ικανότητα του ιδιωτικού τομέα να αυξάνει τα κέρδη του, καθώς αποτελεί τον βασικό μοχλό της ανάπτυξης, οι επιχειρηματίες θεωρούνται η τάξη που παράγει πλούτο, επομένως το συμφέρον τους συμπίπτει με το συμφέρον της κοινωνίας συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις τους σε χαμηλή φορολογία, χαμηλούς μισθούς και υψηλές επιδοτήσεις θα πρέπει να ικανοποιούνται. Οι χαμηλότεροι φόροι των επιχειρήσεων αυξάνουν τα κέρδη, άρα και τις επενδύσεις, άρα αυξάνουν και την απασχόληση. Οι χαμηλότεροι μισθοί φέρνουν αυξημένα κέρδη, άρα αυξάνουν τις επενδύσεις και την απασχόληση. Επομένως οι ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας, των απολύσεων, τα υψηλά επιδόματα ανεργίας πρέπει να καταργηθούν, όπως επίσης να πάει στο πυρ το εξώτερον κάθε συνδικαλιστική διεκδίκηση. Ομως η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι «η αύξηση των κερδών δεν μετατρέπεται αναγκαστικά σε επενδύσεις», (μάλλον στα προηγούμενα χρόνια μετατρεπόνταν σε φορτωμένες βαλίτσες που ταξίδευαν σε ευρωπαϊκές τράπεζες), «καθώς οι επενδύσεις είναι συνάρτηση της ζήτησης, κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης που εξαρτάται έντονα από το ύψος των μισθών».
Επιπλέον η ΝΔ προτείνει για την αναθεώρηση του Συντάγματος τη δυνατότητα ενός κόφτη, ώστε να μην προκύπτουν δημοσιονομικά ελλείμματα, δηλαδή πλήρη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, καθώς αυτά μειώνουν τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου και οδηγούν σε χαμηλότερα επιτόκια. Εφόσον όμως οι φόροι, αλλά και το έλλειμμα πρέπει να μειωθούν, μοιραίως το κράτος θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες του, δηλαδή θα συρρικνώσει το κοινωνικό κράτος, ήτοι τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία τη πρόνοια και όποιον άλλο τομέα λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Τέλος, εφόσον όλα αυτά είναι καλά γιά την οικονομία, άρα και γιά το σύνολο της κοινωνίας γιατί να μην επεκταθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και στον δημόσιο τομέα και το κράτος να διευκολύνει αυτή την επέκταση ακόμη και στα δημόσια αγαθά της υγείας και παιδείας της κοινωνικής ασφάλισης;
Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί στο τομέα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, που εδώ και χρόνια επιχειρεί μία στρατηγική ιδιωτικοποίησης με κίνητρο τη διαχείριση των ειφορών δισ. ευρώ από ιδιωτικά συμφέροντα, που επενδύουν στις χρηματιστικές αγορές. Η ΝΔ προτείνει στο πρόγραμμά της οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15% σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών, οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, που με τόσο κόπο ορθοπόδησε με τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα ασφαλιστικό με 1,1 δισ. έλλειμμα και κατόρθωσε να το κάνει 1 δισ. πλεονασματικό, δημιουργώντας συνθήκες βιωσιμότητας μέχρι το 2070. Με τη πρόταση της ΝΔ έρχεται το πρώτο βήμα υπονόμευσης της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς δημιουργείται στο σύστημα 2 δισ. έλλειμμα ετησίως, με αποτέλεσμα να υποστούν οι συνταξιούχοι νέες περικοπές των συντάξεων, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16,2% του ΑΕΠ.
Το κερασάκι όμως στη τούρτα για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης έρχεται με την πρόταση της ΝΔ για επιλογή του ασφαλισμένου της επικουρικής του ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Τι συνέπειες έχει αυτό; Ενα δημοσιονομικό έλλειμμα 55 δισ., εξαιτίας της μετάβασης στο σύστημα που προτείνει η ΝΔ, αφού ένα τμήμα ασφαλισμένων δεν θα πληρώνει εισφορές, πηγαίνοντας σε ένα άλλο ιδιωτικό σύστημα. Οι συνταξιούχοι πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων, επομένως μία τέτοιου μεγέθους διατάραξη θα κάνει τους συνταξιούχους να ψάχνουν στα ΑΤΜ να βρούνε τη σύνταξή τους. Ασε που ένα νέο μνημόνιο θα είναι προ των πυλών!.
Στο δρόμο προς τη κάλπη ας ενημερωθούν οι συνταξιούχοι τι προτείνει η ΝΔ γιατί δεν έχουν περάσει λίγα στα χρόνια της λιτότητας των μνημονίων. Δεν έχουν παρά να θυμηθούν τις υποσχέσεις του κ. Σαμαρά για αυξήσεις των συντάξεων στις εκλογές του 2012, όταν έτρεξαν να τον ψηφίσουν για να “επιβραβευτούν” τελικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων μέσα στα χρόνια των μνημονίων ενώ χάσανε και το επίδομα των 800 ευρώ που είχε αντικαταστήσει το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες η επιλογή θα γίνεται ξεκάθαρη. Η ΝΔ που νοιάζεται για τους λίγους και τα κέρδη τους ή ο ΣΥΡΙΖΑ που θέτει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, το κοινωνικό κράτος. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζετα!.
Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
www.avlonitou.gr

