fbpx
Άρθρα

Τα φέσια των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Τα φέσια των κομμάτων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην εφημερίδα “KONTRANEWS”, 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ αποκάλυψε πολλά γιά το τρίγωνο διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα, – τράπεζες και ΜΜΕ. Ειδικότερα γιά τη δανειοδότηση των κομμάτων υπήρχε ήδη το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας του πορίσματος του εισαγγελέα Καλούδη από τις 15.3.2013, όπου εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης για τα περίπου 250 εκ ευρώ που πήραν δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση των μελλοντικών χρηματοδοτήσεών τους από τον κρατικό προυπολογισμό, βασισμένη στα μελλοντικά εκλογικά τους ποσοστά που έφθαναν μέχρι το 2020!
Στο διάστημα ενός μηνός, που το πόρισμα παρέμενε στην Εισαγγελεία Εφετών Αθηνών, ήρθε στις 10.4.2013 φωτογραφική τροπολογία στη Βουλή, που απήλλασσε από ποινικές ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη που χορήγησαν θαλασσοδάνεια στα κόμματα, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταλήξει στο αρχείο.

Με την έναρξη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής τόσο η τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους με τα δύο κόμματα, η δε τράπεζα Πειραιώς κατέφυγε και σε αγωγή που πρόσφατα δικαιώθηκε. Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας Πειραιώς στις 1.4.2016, μία μόλις μέρα μετά την αναγγελία εξεταστικής, η τράπεζα κατήγγειλε τα δάνεια ως ληξιπρόθεσμα από 31.12.2011!
Εύλογα λοιπόν διερωτάται ο κάθε πολίτης γιατί τόσα χρόνια οι τράπεζες δεν ενοχλούσαν τα δύο κόμματα προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους, όπως έκαναν με κάθε άλλο δανειολήπτη;
Επρεπε να διερευνήσει η Bουλή το σκάνδαλο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαταγής πληρωμών των τραπεζών προς τα κόμματα;
Ποιοί αλληλοκαλύπτονται σ’αυτό το τεράστιο σκάνδαλο του αλόγιστου δανεισμού των κομμάτων;
Τι δανειοδοτικές πρακτικές είχαν οι τράπεζες όταν για παράδειγμα οι προυπολογισμοί των δύο κομμάτων ήταν ελλειμματικοί από το 2009 αλλά οι τράπεζες δεν
σταμάτησαν να τα δανείζουν και μάλιστα εν μέσω κρίσης να αυξάνουν τον δανεισμό!
Πως άσκησε τον εποπτικό της ρόλος η ΤτΕ στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, όταν η σκανδαλώδης χορήγηση δανείων στα κόμματα ταξινομήθηκε ως χαμηλού αντί υψηλού κινδύνου;
Πόσα εκατοντάδες χρόνια χρειάζεται η αποπληρωμή αυτών των δανείων όταν ακόμα και πριν τη κρίση ο δανεισμός των κομμάτων ήταν 10πλάσιος των εσόδων τους;

Η εξεταστική επιτροπή ανέδειξε ως βασικά σημεία για τα δάνεια των κομμάτων:
· Αλόγιστο υπερδανεισμό προ κρίσης.
· Χαριστικό δανεισμό εντός κρίσης (2009-2013), όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δανειοδοτούντο αφειδώς, όταν άλλες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν.
· Οι μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων εκχωρήθηκαν ταυτόχρονα ακόμα και σε 4 τράπεζες ως εγγύηση, ξεπερνώντας κάθε όριο νομιμότητας.
· Παράλογες εκκχωρήσεις επιδοτήσεων σε βάθος δεκαετίας, με βάση προηγούμενα εκλογικά ποσοστά.

Βασισμένη στο πόρισμα της Εξεταστικής, η Δικαιοσύνη άνοιξε πάλι το θέμα των θαλασσοδανείων των κομμάτων, παρά τις προσπάθειες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να θάψουν τις ευθύνες τους για τα φέσια που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό, που με τους τόκους και προσαυξήσεις αγγίζουν σήμερα τα 500 εκατ. Ευρώ!
Στο επίμονο ερώτημα πότε και πως θα πληρώσουν τα δάνειά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απαντούν με το γνωστό πλέον κλισέ περί σκευωρίας της κυβέρνησης και πολιτικών διώξεων των αντιπάλων της. Δηλαδή όχι μόνο δεν ζητούν συγνώμη, για το φέσι που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό περίπου μισό δισ. ευρώ, αλλά και για την ντροπιαστική τροπολογία του 2013, που απάλλασε από τις ποινικές ευθύνες τους υπεύθυνους που ενέκριναν τέτοια δάνεια, αλλά ζητούν και τα ρέστα, αιτούμενοι κούρεμα των δανείων τους όπως αυτά των άλλων πολιτών.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χειρίσθηκαν το δημόσια χρήμα με πλήρη ασυδοσία και αλαζονεία γιατί δεν πίστευαν ποτέ ότι θα έρθει μία αριστερή κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να κρύψει σκάνδαλα που συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας. Είχαν μάθει να εναλλάσσονται στην εξουσία καλύπτοντας ο ένας τον άλλο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η συστηματική επίκληση των εκλογών εκ μέρους τους δεν εκφράζει παρά την αγωνία τους για τις αποκαλύψεις που έρχονται, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός ακόμη και όταν αυτοί κόβανε μισθούς και συντάξεις, ζεστό και άφθονο χρήμα έρρεε στα κόμματα τους με εγγυήσεις αέρα. Αυτός ο παρασιτικός μηχανισμός οικοδομήθηκε μεθοδικά από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ώστε με θαλασσοδάνεια και ασυλίες να εξασφαλίζουν επιρροή και ψήφους. Ετσι λειτούργησαν ακόμη και πάνω στα ερείπια αυτής της χώρας, όταν οι πολίτες λιμοκτονούσαν. Αυτοί είναι λοιπόν τώρα που θέλουν να μας σώσουν από τον κακό ΣΥΡΙΖΑ, που τους έπιασε με τη γίδα στη πλάτη!

Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
www.avlonitou.gr