fbpx
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στην εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ

Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στην εφημερίδα “ΠΑΛΜΟΣ”, Αύγουστος 2006

ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ, Υποψήφια Δήμαρχος Γαλατσίου:  «Σκοπός της Κίνησής μας είναι η αφύπνιση και η επαγρύπνηση των δημοτών»

Το όνομα της Ελένης Αυλωνίτου είναι συνυφασμένο περισσότερο με τον αθλητισμό – οι επιτυχίες της στο άθλημα της κολύμβησης άφησαν τη δική τους εποχή – και λιγότερο με την πολιτική. Εκείνη, βέβαια, φαίνεται αποφασισμένη να γίνει γνωστή και ως η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος του Γαλατσίου. Στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές διεκδικεί το δημαρχιακό αξίωμα ως επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση» και έχοντας την επίσημη στήριξη του ΣΥΝ. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της στα δημοτικά πράγματα (π.χ. ΠΑΛΑΙ) χαρακτηρίζονται από τέτοιο δυναμισμό που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «υπερβολικές». Ωστόσο, όπως και η ίδια ομολογεί, «για να αλλάξεις τα πράγματα, χρειάζεται μαχητικότητα». Ενώ απαντώντας σε όσους προσδίδουν στο συνδυασμό της τον χαρακτηρισμό του «εκλογικού πυροτεχνήματος», τονίζει: «Δυστυχώς, εγώ θα βρίσκομαι εδώ και μετά τις 15 Οκτώβρη, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος».


Ερ.: Κυρία Αυλωνίτου, δώστε μας κατ’αρχάς κάποια βιογραφικά στοιχεία σας προκειμένου να σας γνωρίσουν οι Γαλατσιώτες διότι για τους περισσότερους, εκτός από όσους σας θυμούνται από τα αθλητικά σας χρόνια, είσασταν μέχρι πρότινος μάλλον άγνωστη.

Απ.: Γεννήθηκα στην Ανω Κυψέλη και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου ήρθα στο Γαλάτσι όπου συνέχισα στο Γυμνάσιο. Παράλληλα ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό στο άθλημα της κολύμβησης και οι διακρίσεις μου θεωρώ ότι είναι γνωστές στον κόσμο. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στα ΤΕΦΑΑ, το 1981 πήγα στην Αμερική με υποτροφία όπου έκανα μεταπτυχιακά και διδακτορικό. Εννέα χρόνια μετά επέστρεψα και ασχολήθηκα αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και παράλληλα πήρα τη θέση του λέκτορα στη Θεσσαλονίκη αλλά λίγο αργότερα έπρεπε να παραιτηθώ από τη θέση αυτή διότι οικογενειακές υποχρεώσεις στην Αθήνα δεν μου επέτρεπαν να εγκατασταθώ στη Θεσσαλονίκη. Διατήρησα, βέβαια, τη θέση της ερευνήτριας στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιούργησα το ερευνητικό πρόγραμμα ταλέντων, από όπου είχαν επιλεγεί πολλές κολυμβήτριες που σήμερα διακρίνονται, όπως για παράδειγμα η Νιαγκουάρα. Από κει και πέρα υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις και άρθρα, συνέδρια, βιβλία, αρκετή επιστημονική δραστηριότητα θα έλεγα.

Ερ.: Η υποψηφιότητά σας πώς προέκυψε;

Απ.: Πάντα ήμουν πολιτικοποιημένη. Γυρνώντας από την Αμερική, εντάχθηκα στην Αθλητική Επιτροπή του ΣΥΝ όπου ακόμα και σήμερα βοηθώ σε τεχνικά θέματα του αθλητισμού. Κατέβηκα υποψήφια βουλευτής το 1996, το 2000 και το 2004 στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών ενώ το 2002 συμμετείχα στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο με τον Μανώλη Γλέζο. Εδώ, στο Δήμο Γαλατσίου και στην ευρύτερη περιοχή, είχα πάντα επαφή με τους συντρόφους κι έτσι βρεθήκαμε στο σήμερα και την υποψηφιότητά μου για Δήμαρχος στο Γαλάτσι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ερ.: Ο ΣΥΝ, του οποίου είστε στέλεχος και ο οποίος σας στηρίζει σ’αυτές τις δημοτικές εκλογές, δεν έχει συμμετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση στο Γαλάτσι με δικό του ψηφοδέλτιο, απ’ό,τι θυμάμαι. Εγινε μια απόπειρα το 1998 αλλά δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Το 2002 συνεργάστηκε με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ. Ποιός ήταν ο λόγος που αυτή τη φορά δεν συνεργαστήκατε με άλλα κόμματα ή δυνάμεις σ’ένα κοινό ψηφοδέλτιο;

Απ.: Η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει και με ποιόν θα συνεργαστεί ο ΣΥΝ σε κάθε περιοχή, την λαμβάνει η τοπική Πολιτική Κίνηση. Η Πολιτική Κίνηση ΣΥΝ του Γαλατσίου εκτίμησε πως αυτή τη φορά θα κατεβούμε αυτόνομα. Βέβαια, μας στηρίζει και η ΚΟΕ και άλλοι ανένταχτοι αριστεροί. Ο λόγος προφανώς είναι ότι αυτή η συνεργασία που είχε ο ΣΥΝ με το ΚΚΕ σε τοπικό επίπεδο δεν ευοδώθηκε.

Ερ.: Οι λόγοι που συνέβει αυτό;

Απ.: Γενική πολιτική διαφωνία. Κοιτάξτε, κ. Γιαννακόπουλε, για να περπατήσει μια συνεργασία χρειάζεται να την θέλουν και οι δύο. Αν κάποιος την υπονομεύσει, η συνεργασία σπάει. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενότητα δράσης των αριστερών δυνάμεων.

Ερ.: Ως αθλήτρια βάζατε στόχους σε κάθε αθλητική διοργάνωση που συμμετείχατε. Ως υποψήφια Δήμαρχος τι στόχους έχετε βάλει;

Απ.: Οι «Πολίτες σε Δράση» να βρεθούν στη διοίκηση του Δήμου!

Ερ.: Είναι εφικτός στόχος λέτε;

Απ.: Κατ’αρχάς, κ. Γιαννακόπουλε, πρέπει να σημειώσω ότι οι στόχοι μας δεν είναι κοντόφθαλμοι. Δημιουργήθηκε μια νέα Δημοτική Κίνηση, η οποία στηρίζεται σε ανθρώπους που έχουν μακρά παρουσία στα τοπικά δρώμενα του Γαλατσίου. Σκοπός, λοιπόν, αυτής της Κίνησης είναι να παρεμβαίνει κινηματικά και όπου μπορεί με όλες της τις δυνάμεις και τώρα, δηλαδή πριν τις εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές. Η Κίνηση αυτή δεν είναι ένα εκλογικό «πυροτέχνημα». Σκοπεύουμε να είμαστε εδώ και θα με βλέπετε και θα μιλάμε, κ. Γιαννακόπουλε!

Επίσης, σκοπός της Κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση, η επαγρύπνηση, η αφύπνιση των δημοτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ξέρετε, όπου υπάρχουν ισχυρές κινήσεις πολιτών ενημερωμένων και σε επαγρύπνηση, εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ερ.: Ακούγεται πάντως ότι «η Αυλωνίτου θα είναι εδώ μέχρι τις 15/10 και μετά θα φύγει». Εσείς μας λέτε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για το Συνδυασμό σας, εσείς θα παραμείνετε εδώ, ενεργή στα δημοτικά δρώμενα;

Απ.: Από δω και πέρα θα είμαι εδώ και θα τα λέμε! Αυτό είναι δέσμευση, κ. Γιαννακόπουλε. Ξέρετε αυτή η υποψηφιότητά μου μού έχει δώσει μεγάλη χαρά! Το ότι είμαι εδώ και προσφέρω και θα συνεχίσω να βρίσκομαι εδώ, στον τόπο που έχω μεγαλώσει με τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους που γνωρίζω τόσα χρόνια, αυτό μου δίνει σημαντικό στόχο στη ζωή μου.

Για όσους πάντως διαδίδουν ότι «η Αυλωνίτου δεν θα είναι εδώ», έχω να πω ότι δυστυχώς γι’αυτούς εγώ θα είμαι εδώ και θα με βλέπουν συνεχώς μπροστά τους!

Ερ.: Τι μηνύματα δέχεστε αυτές τις μέρες για το Συνδυασμό σας, τι σας λέει ο κόσμος; Και σας το ρωτώ αυτό διότι για πρώτη φορά ο ΣΥΝ κατεβαίνει μόνος του στο Γαλάτσι.

Απ.: Οσο περισσότερο μας γνωρίζουν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να συστρατευθούν μαζί μας. Αυτό φυσικά είναι πολύ θετικό για εμάς. Ωστόσο θεωρώ ότι υπάρχει κόσμος που ακόμα δεν μας έχει γνωρίσει και θέλω να βρεθώ σ’όλους τους χώρους για να μας γνωρίσουν – ει δυνατόν – όλοι! Πάντως από τις μέχρι τώρα επαφές μου με τον κόσμο του Γαλατσίου διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση. Υπήρχε η ίδια δημοτική αρχή επί 32 συνεχή χρόνια και τώρα τα τελευταία 4 χρόνια υπάρχει μια άλλη, πιο εκσυγχρονισμένη αλλά και πιο σκληρή, που κι αυτή έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας. Και ξέρετε ποιό είναι αυτό που με στενοχωρεί, κ. Γιαννακόπουλε; Το γεγονός ότι δημοτικές κινήσεις – με εξαίρεση αυτή του κ. Ασφή – και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι αντιμετωπίζουν την προεκλογική περίοδο ως περίοδο μεταγραφών. Εκτιμάς, δηλαδή, ποιά ομάδα θα παίξει καλύτερα ώστε να πας μ’αυτήν. Η συμμετοχή σ’ένα ψηφοδέλτιο είναι κάτι προς εξαγορά και δεν εννοώ εξαγορά με οικονομικούς όρους και ωφέλη αλλά εξαγορά με «καρέκλες».

Ερ.: Μα εδώ ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο βλέπουμε τα κόμματα να κάνουν ανοίγματα πότε στον αριστερό, κεντροαριστερό και πότε στον δεξιό, κεντροδεξιό χώρο. Είναι κακό αυτό;

Απ.: Επομένως δεν υπάρχει κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο στη μετακίνηση ενός δημοτικού συμβούλου από τη μια παράταξη στην άλλη. Εδώ στο Γαλάτσι υπάρχει μια έντονη μετακίνηση χωρίς περιεχόμενο και νομίζω ότι αυτό βλέπουν οι Γαλατσιώτες και είναι αγανακτισμένοι. Διότι όταν κάποιος σε ψηφίζει με τον συγκεκριμένο συνδυασμό, θεωρώ ότι οφείλεις να εξηγήσεις και να επιχειρηματολογήσεις γιατί τώρα αλλάζεις και πηγαίνεις σ’έναν άλλον. Αυτή η επιχειρηματολογία λείπει. Και κυρίως όταν οι άνθρωποι που μετακινούνται έχουν πει λόγια βαριά γι’αυτούς που τώρα πλησιάζουν. Εγώ δέχομαι την αλλαγή αλλά χρειάζομαι επιχειρήματα.

Ερ.: Αναφέρεστε προφανώς στην ανακοίνωση του κ. Βασίλη Παπαδιονυσίου να στηρίξει τον υποψήφιο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Τσίρο.

Απ.: Κοιτάξτε, για μένα ο κ. Παπαδιονυσίου στηρίζει κάποιον, ο οποίος ήταν κι αυτός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή τουλάχιστον ανήκε στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλλωστε, όπως εξήγησε αντίστοιχα και ο νυν Δήμαρχος, έχει στο ψηφοδέλτιό του πρόσωπα από τη Ν.Δ.

Ερ.: Είναι γεγονός ότι σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις σας δείχνετε έναν δυναμισμό. Μήπως όμως είναι υπέρ του δέοντος δυναμικές οι παρεμβάσεις σας με συνέπεια να χάνετε, όπως λέει και ο λαός μας, το δίκιο σας;

Απ.: Κατ’αρχάς για να μπορέσεις να κινήσεις και να αλλάξεις πράγματα, χρειάζεται μαχητικότητα. Πέρα όμως από τη μαχητικότητα, χρειάζεται και η γνώση του πώς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα το θέμα του ΠΑΛΑΙ. Εκεί χρειάζεται και αγωνιστική κινητοποίηση αλλά παράλληλα απαιτείται και γνώση ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και νομικά. Αυτό ήρθε ο Συνδυασμός μας, οι «Πολίτες σε Δράση», και το εξέφρασε. Είχα την αίσθηση ότι έπρεπε να «ξυπνήσω» κάποιον κόσμο. Επομένως, ένας συνδυασμός γνώσης, αποτελεσματικότητας και μαχητικότητας είναι σημαντικός σε μια τοπική κοινωνία.

Ερ.: Πείτε μας με λίγα λόγια ποιά είναι η φιλοσοφία του προγράμματός σας για το Γαλάτσι. Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης μας και ποιές είναι οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;

Απ.: Εντός των ημερών θα κυκλοφορήσουμε ολοκληρωμένο το πρόγραμμά μας και θα ενημερωθούν όλοι συνολικά για το τι σκεπτόμαστε. Για εμάς τρία είναι τα σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, η υπερδόμηση και η έλλειψη ελεύθερων χώρων. Από αυτά τα δύο προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα: καθαριότητα, κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Μ’αυτή την έννοια βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των ελεύθερων χώρων και, αν θέλετε, η δημιουργία νέων. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου και μιλώ για μελλοντικές υπηρεσίες και δράσεις που έχει αναλάβει η ΑΔΕΓ. Το τρίτο είναι ζήτημα χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.

Ερ.: Αυτό είναι κάτι που όλοι οι συνυποψήφιοί σας λένε. Υπάρχουν δηλαδή στοιχεία ότι η διοίκηση Τούντα δεν ήταν χρηστή;

Απ.: Εμένα μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν έγγραφα και δεν τα παίρνουν ή οι υπηρεσίες τα δίνουν μετά από μεγάλη δυσκολία.

Ερ.: Μα οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να ζητήσει έγγραφα και να τα πάρει από μια δημόσια υπηρεσία, αρκεί να απευθυνθεί στη σωστή και αρμόδια υπηρεσία. Αλλά όπως και νά’χει, αυτό δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τη χρηστή διοίκηση.

Απ.: Χρηστή διοίκηση με την έννοια του όταν καθυστερεί η χορήγηση εγγράφων, δυσκολεύει τον έλεγχο που πρέπει να ασκεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι πόροι που διαθέτει η κεντρική εξουσία προς τους Δήμους είναι αρκετοί για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν μετά μάλιστα και από την παραχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ;

Απ.: Από μία έρευνα που έκανα, στη χώρα μας αναλογεί περίπου 5% του δημοσίου χρήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με την Ε.Ε. όπου αναλογεί ένα 20%. Αυτό σημαίνει ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αναλογούν 350 ευρώ σε κάθε κάτοικο τη στιγμή που στην Ευρώπη αναλογούν περίπου 2.500 ευρώ. Επομένως ενώ τις δίνονται αρμοδιότητες, δεν τις δίνονται πόροι, κάτι που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Εκεί, λοιπόν, πρέπει η δημοτική αρχή να είναι πιο διεκδικητική προς την κεντρικού εξουσία. Ωστόσο ο Δήμος έχει αρμοδιότητες αρκετές για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αλλά, δυστυχώς, αυτές δεν αξιοποιούνται σωστά.