Συνέντευξη στο περιοδικό DOWN TOWN
Συνέντευξη της Ελένης Αυλωνίτου στη δημοσιογράφο Ρομίνα Ξυδά, DOWN TOWN, 12 Μαΐου 2016
Ερ.: Πρωταθλήτρια κολύμβησης, από ποιά ηλικία;
Απ.: Μεγάλωσα στην Κυψέλη σε μιά μικροαστική οικογένεια. Στα δέκα μου χρόνια ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό, με τον πατέρα μου να μην καλοβλέπει το πάθος μου για την κολύμβηση. Φοβόταν βλέπετε, μην παραμελήσω το διάβασμα και μόνο αφού σιγουρεύτηκε ότι θα είμαι άριστη μαθήτρια μπόρεσα να κάνω το πάθος μου πραγματικότητα. Ολη μέρα ήμουν ανάμεσα στο σχολείο και τον πρωταθλητισμό. Δεν πολυπήγαινα σε πάρτι, δεν έβγαινα ιδιαίτερα έξω, δεν είχα εκρήξεις, δεν έκανα επαναστάσεις. Υπήρξα ένα συνεσταλμένο παιδί με τρομερή αυτοπειθαρχία, πράγμα που χρωστάω στον αθλητισμό. Ολες μου τις ανησυχίες τις εκτόνωσα μέσα στο νερό.
Ερ.: Και πως ξεκίνησε η σχέση σας με την πολιτική;
Απ.: Πάντα, από νεαρή ηλικία, με ενδιέφερε να μετέχω σε αποφάσεις που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τη ζωή μου. Με αυτό το σκεπτικό μετείχα στα κοινά, στο Πανεπιστήμιο ήμουν στο ΚΚΕ, και όταν γύρισα από τις σπουδές μου στην Αμερική, όπου παρέμεινα δέκα χρόνια παίρνοντας διδακτορικό στην Εργοφυσιολογία, αποφάσισα να γραφτώ στον Συνασπισμό, το πιό δημοκρατικό κόμμα. Δεν είδα φως τώρα και μπήκα. Λαμβάνω μέρος στις βουλευτικές εκλογές από το 1996 και μπήκα για πρώτη φορά στη βουλή το 2012.
Ερ.: Μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, το βράδυ της Κυριακής, πως κοιμηθήκατε;
Απ.: Ημουν πολύ κουρασμένη, καθώς τα τελευταία δύο 24ωρα βρισκόμουν καθημερινά στη Βουλή τουλάχιστον 12 με 14 ώρες και χρειαζόμουν ύπνο. Παρ’όλα αυτά ήμουν σε υπερένταση και δεν κατάφερα να κοιμηθώ πολύ καλά.
Ερ.: Νοιώθετε τύψεις απέναντι στον Ελληνικό λαό;
Απ.: Ενιωθα ότι έχουμε κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε μία συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι, έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας και είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί με την ελάφρυνση του χρέους.
Ερ.: Τα μέτρα όμως που πήρατε είναι πολύ σκληρά.
Απ.: Σκληρά μέτρα για ποιούς; Ακόμα κι αν δεν είχαμε τα μνημόνια, το ασφαλιστικό σύστημα έπρεπε να αναταχθεί. Τα ταμεία ήταν προς κατάρρευση και οφείλαμε να πάρουμε μιά απόφαση για το καλό μας. Το σύστημα που φτιάξαμε είναι βιώσιμο, απλό και δίκαιο, με ενιαίους κανόνες γιά όλους και δίκαιη κατανομή των βαρών σε όσους αυτή τη στιγμή μπορούν να πληρώσουν περισσότερα.
Ερ.: Δηλαδή θεωρείτε δίκαιο ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 1.500 ευρώ τον μήνα να δίνει τα μισά στην Εφορία;
Απ.: Δεν δίνει τα μισά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνταν με 26% και τώρα φορολογούνται με 22%. Τα δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν τα γεγονότα πολύ διαστρεβλωμένα και δεν είναι αλήθεια όσα λένε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή. Γιά παράδειγμα, οι συνταξιούχοι μέχρι τα 1.300 ευρώ δεν θα έχουν καμμία επιβάρυνση. Εχουμε προστατέψει τους αδύναμους, τους χαμηλο-συνταξιούχους και τα μεσαία στρώματα ενώ προσδοκούμε σε μία ανάπτυξη από την οποία θα μπορέσουν να επωφεληθούν όλοι. Δεν κάναμε οριζόντιες περικοπές και μοιράσαμε τα βάρη περισσότερο σε αυτούς που έχουν την άνεση να πληρώσουν, δηλαδή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο.
Ερ.: Θεωρείτε πλούσια μιά οικογένεια που έχει εισόδημα 50.000 ευρώ τον χρόνο;
Απ.: Αυτήν τη στιγμή θεωρείται πλούσια. Δυστυχώς τα χρόνια που πέρασαν χάσαμε το ¼ του παραγόμενου πλούτου. Το γεγονός ότι προστατεύουμε το 90% των συνταξιούχων και μισθωτών είναι πολύ σημαντικό. Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κάτω από τις 20.000 ευρώ και το 99% των αγροτών είναι πλήρως προστατευμένο…
Ερ.: Εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε με τη σύνταξη των 600 ευρώ που αφορά την πλειονότητα;
Απ.: Υπάρχει μεγάλη ανεργία. Η κοινωνία είναι άρρωστη. Αρα, πρέπει ο κόσμος να βρει δουλειές κι αυτός είναι ο στόχος μας. Εάν λοιπόν μειώναμε τις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, που τροφοδοτούν όλη την οικογένεια, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν. Αυτήν τη στιγμή έχουμε φροντίσει να προστατεύσουμε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και να πληρώσουν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.
Ερ.: Δεν μου απαντήσατε, όμως…
Απ.: Οχι, είναι δύσκολα. Από κει και ύστερα, όλοι μας ζούσαμε με περισσότερα και έχουμε μάθει να ζούμε με λιγότερα. Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων γεμίζανε ένα τρύπιο πιθάρι. Μ’ αυτά τα μέτρα φιλοδοξούμε να βγούμε από τη κρίση.
Ερ.: Πότε το υπολογίζετε;
Απ.: Από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 περιμένουμε ανάκαμψη, ενώ πιστεύω ότι όταν βγούμε στις αγορές το 2017, θα είμαστε μιά κανονική χώρα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί μεγάλοι επενδυτές που περιμένουν να στεθεροποιηθεί η όλη κατάσταση γιά να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ερ.: Πιστεύετε ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, το 2019, από το πόσο θα έχει μειωθεί η ανεργία, καθώς και από το πόσο θα έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα πολίτη. Μέχρι τότε θα έχουμε βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και θα την έχουμε οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη. Από κει και πέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε σήμερα και τα καλά, όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση στα νοσοκομεία, προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, κάνεμε τις 100 δόσεις και ο κόσμος βρήκε ανακούφιση στον τρόπο αποπληρωμής των χρεών του.
Ερ.: Ποιός πολιτικός θεωρείτε ότι έκανε το περισσότερο κακό στη χώρα μας;
Απ.: Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μας έφερε το ΔΝΤ και μας έβαλε στα μνημόνια ήταν πράξη εγκληματική. Επίσης ο Κώστας Καραμανλής, παρότι γνώριζε, άφησε το χρέος να εξοκείλει. Ο Σημίτης, τέλος, μας έβαλε σε ένα σκληρό νόμισμα, σε χρηματιστήρια και σε grande Ολυμπιακούς Αγώνες. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ., είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Ερ.: Αν ο Βαρουφάκης, όπως είχατε πει, είναι «ἡ Βουγιουκλάκη της πολιτικής», η Ζωή Κωνσταντοπούλου ποιά είναι;
Απ.: Η Σαπφώ Νοταρά…
Ερ.: Σας αρέσει να βγαίνετε στην τηλεόραση;
Απ.: Καθόλου. Θα ήθελα να μην με ξέρει κανείς, παρότι από μικρό παιδί είχα δημοσιότητα. Από κει κι ύστερα πιστεύω ότι ο πολιτικός και στα τηλέφωνα πρέπει να απαντάει και στις εκπομπές που τον καλούν πρέπει να δίνει το παρών, εκτός κι αν το περιεχόμενο της συζήτησης ή η φύση του καναλιού είναι φασιστικά. Το να επικοινωνούμε με τον κόσμο είναι μέρος της δουλειάς μας και στην περίπτωσή μας ένας αγώνας, καθώς όλα τα κανάλια ήταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δουλειά μας και υποχρέωσή μας να υπερασπιζόμαστε την κυβερνητική πολιτική του κόματος που ασπαζόμαστε.
Ερ.: Γιατί πηγαίνετε σε εκπομπές όπως το κεντρικό δελτίο του ΑΡΤ και αυτή της Αννίτας Πάνια;
Απ.: Στον Μυλωνάκη καταρχάς έχω πάρα πολύ καιρό να πάω γιατί έχει ξεφύγει. Αλλαξε το στυλ του, λέει πράγματα τα οποία δεν ισχύουν και υπερβάλλει. Οσον αφορά την Πάνια, πήγα μία φορά που η συζήτηση αφορούσε την αδειοδότηση των καναλιών και μία δεύτερη μου ζήτησαν να μιλήσω τηλεφωνικά γιά το ΔΝΤ. Από την στιγμή που η κ. Πάνια θεώρησε πρέπον να με κοροϊδεύει διά τηλεφώνου, εγώ δεν πρόκειται να ξαναπάω, αλλά ούτε και να ξαναμιλήσω σε εκπομπή της. Θα περίμενα να επιδείξει ένα στοιχειώδη σεβασμό και δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω γιά το πρόσωπό της.
Ερ.: Είχατε πει στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ότι δεν είναι ο τύπος του άνδρα που σας αρέσει. Ποιός τύπος σας αρέσει;
Απ.: Δεν έχω προτίμηση σε κάποιον συγκεκριμένο τύπο άνδρα όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση. Με γοητεύει η ευγένεια και δίνω σημασία στις γνώσεις και την προσωπικότητα ενός άνδρα.
Ερ.: Ποιός είναι ο πιό γοητευτικός άνδρας του Κοινοβουλίου;
Απ.: Ετυμολογικά γοητευτικός «σημαίνει» αυτός που βγάζει γοερές κραυγές, Με αυτή την έννοια, ο πιό γοητευτικός άνδρας στο σημερινό Κοινοβούλιο είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ερ.: Χωρίσατε ότα ήσαστε ακόμα πολύ νέα. Πως και δεν ξαναφτιάξατε τη ζωή σας;
Απ.: Δούλευα πολύ, ταξίδευα διαρκώς σε επιστημονικά συνέδρια, απορροφήθηκα από την πολιτική και, το κυριότερο είχα την κόρη μου. Θεωρώ ότι μία γυναίκα ολοκληρώνεται όταν αποκτάει ένα παιδί.
Ερ.: Η κόρη σας τι σας λέει;
Απ.: Δεν της αρέσει καθόλου η πολιτική. Θεωρεί πρόβλημα το ότι η μητέρα της είναι πολιτικός κι όταν μπήκα στη Βουλή προσπαθούσε να το κρύψει από τις παρέες της. Μπορώ να πω ότι κάποιες στιγμές η Δανάη με στηρίζει, αλλά είναι άλλα τα ενδιαφέροντά της, όπως οι σπουδές της στη Γερμανική Φιλολογία. Το πιό σκληρό πράγμα που έχω ακούσει από εκείνη είναι ότι οι πολιτικοί είναι ψεύτες και φέτος κατάφερα πρώτη φορά να την πείσω να ψηφίσει.
Ερ.: Δεν πρέπει να είστε σίγουρη ότι ψήφισε εσάς…
Απ.: Ξέρετε πως είναι η νεολαία, δεν ήθελε να ψηφίσει κανέναν. Αν όμως θέλεις να διαμαρτύρεσαι, να απαιτείς και να διεκδικείς, πρέπει να φροντίσεις να σε εκπροσωπούν και μετά να απαιτείς. Από τη στιγμή πάντως που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι ψήφισε και τη μαμά της.
Ερ.: Ποιά θεωρείτε ότι είναι η πιό όμορφη Ελληνίδα πολιτικός;
Απ.: Εκείνη που δεν έχει εκλεγεί ακόμα στη Βουλή. Η πολιτική καταπονεί και στεγνώνει τους ανθρώπους, τους κάνει μονομερείς, μονομανείς και τους ασχημαίνει.
Ερ.: Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Απ.: Το κολύμπι είναι το διαχρονικό μου χόμπι, με φτιάχνει από κάθε άποψη, σωματικά και ψυχολογικά. Οποτε μπορώ, λοιπόν, κολυμπώ. Προσπαθώ επίσης να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με την κόρη μου Δανάη, με την οποία παίζουμε συχνά scrabble και συναγωνιζόμαστε ποιά θα κερδίσει στη δημιουργία λέξεων, πάντα βέβαια με το λεξικό του Μπαμπινιώτη από κοντά, ώστε να λύνουμε τις διαφορές μας.
Ερ.: Αν ξαναγεννιόσασταν και σας δυνόταν η δυνατότητα να είστε μιά μεγάλη προσωπικότητα ή μιά μεγάλη star, ποιά θα επιλέγατε;
Απ.: Σε κάθε περίπτωση θα προτιμούσα να είμαι ο εαυτός μου. Οι μεγάλες προσωπικότητες και οι μεγάλες star προκύπτουν όταν ταιριάζει το ποιός είσαι με τις περιστάσεις που ζεις, η μίμηση δεν σε πάει πουθενά. Να θυμόμαστε πάντα ότι αλλιώς βλέπει τον star το κοινό και αλλιώς βλέπει ο star τον εαυτό του. Θυμάμαι αυτό που είχε πει η Rita Hayworth: « Κάθε άνδρας που ήξερα πήγαινε στο κρεββάτι με την Gilda και ξύπναγε με μένα». Προσοχή λοιπόν στις απομιμήσεις.
