fbpx
Άρθρα

Στυλάτα, γυμνασμένα, υγιεινά

Στυλάτα, γυμνασμένα, υγιεινά

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο περιοδικό G-magazine, Σεπτέμβριος 2006

 

Ρώτησα τη φίλη μου την Αννα, που είναι διαιτολόγος και που παρακολουθεί πελάτες που προσπαθούν να αδυνατίσουν, τι ακριβώς τους κάνει. «Τίποτα δεν τους κάνω», ήταν η εκπληκτική απάντηση, «Τους μιλάω μονάχα. Πως λέει μία μαμά στο παιδί της “έλα, φάε όλο το φαγάκι σου;”, εγώ τους λέω “έλα, άσε κάτω το φαγάκι σου”. Μέχρι που με παίρνουνε τηλέφωνο τη νύχτα και μου λένε παραπονιάρικα “ Αννα πεινάω”, οπότε τους μιλάω από το τηλέφωνο μέχρι να τους περάσει». Μου φάνηκε ότι η Αννα απλά τους επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο γιά τη λαιμαργία τους, αλλά δεν είπα τίποτα, αφού οι πελάτες της μένουν ευχαριστημένοι αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία τους ως χρόνια πάθηση!

Στις μέρες μας η εποχή ζητάει κορμί λεπτό, δεμένο, σφριγηλό. Το απαιτεί η μόδα, το αξιολογεί η παρέα, αλλά εδώ που τα λέμε, το χρειάζεται και η υγεία. Σε μέρη που παλιά βοσκοί σαλαγούσαν τα κοπάδια τους, οι σημερινοί απόγονοί τους τρώνε αραχτοί fast food και πίτσες. Ολα άλλαξαν εκτός από ένα, τον μεταβολισμό του ανθρώπου, που πως να το κάνουμε, δεν αντέχει τόσο φαΐ! Καλή φυσική κατάσταση στον άνθρωπο σημαίνει να έχει καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία, να μπορεί δηλαδή το σώμα του στη μέγιστη προσπάθεια να προσλαμβάνει και να καταναλώνει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα οξυγόνου στο λεπτό. Γιά να γίνει κάτι τέτοιο δεν φτάνουν τα γλυκόλογα της Αννας, πρέπει το σώμα να κινείται, είτε δουλεύοντας, είτε αθλούμενο.

Με τις σημερινές καθιστικές δουλειές, η γυμναστική έχει γίνει απαραίτητη – σχεδόν τόσο απαραίτητη μάλιστα, όσο και το φαγητό! Κάτι η έλλειψη χρόνου όμως, κάτι η απόσταση από το γυμναστήριο, κάτι το κόστος, δεν ευκολύνεται πάντα ο μέσος άνθρωπος να γυμναστεί. Είναι και θέμα συνήθειας βέβαια. Κάποιοι κράτησαν από μικρή ηλικία τη συνήθεια να γυμνάζονται, αν μάλιστα δεν γυμναστούν τους λείπει, οπότε το ψάχνουν ιδιαίτερα το θέμα και βρίσκουν χρόνο γιά άσκηση. Περίπου ένας στους πέντε στο λεκανοπέδιο γυμνάζεται με κάποια συχνότητα. Οι υπόλοιποι όμως;

Στο σημείο αυτό μπαίνει, ή θα έπρεπε να μπαίνει, ο Δήμος. Το Γαλάτσι ειδικά διαθέτει αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις. Θα μπορούσε ο Δήμος Γαλατσίου, φτιάχνοντας έναν Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό, να δώσει σε όλους τους δημότες την ευκαιρία να γυμνάζονται εύκολα και φτηνά. Τι είναι ένας Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός; Είναι μία Δημοτική Υπηρεσία που ουσιαστικά λειτουργεί κάτι σαν αλυσίδα γυμναστηρίων μέσα στην πόλη, γιά τους κατοίκους σε χαμηλή τιμή. Ο Αθλητικός Οργανισμός οργανώνει διάφορα προγράμματα γυμναστικής και άθλησης που απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό, με ξεχωριστά τμήματα κατά ηλικία, φύλο και επιθυμητή ένταση σωματικής προσπάθειας, με επικέντρωση σε διαφορετικές μεθόδους άσκησης ή διαφορετικά αθλήματα, ώστε να προσφέρεται στον κάθε δημότη μία επιλογή. Ο Αθλητικός Οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, γιατί αν οι νέοι αποκτήσουν και διατηρήσουν την καλή συνήθεια να αθλούνται, τότε το όλο πρόβλημα λύθηκε. Πολλοί δήμοι έχουν από χρόνια Αθλητικούς Οργανισμούς, όχι όμως το Γαλάτσι.

Εμείς, η Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση ίδρυση Γαλατσιώτικου Αθλητικού Οργανισμού και την έχουμε περιλάβει ως βασικό στόχο στο πρόγραμμά μας. Ετσι θα τελειώσουν οι δικαιολογίες του είδους “δεν προφταίνω – δεν μπορώ”. Αλλιώς να σας στείλω στην Αννα…