fbpx

Στο δρόμο προς την κάλπη

Sep 18, 2019

Στο δρόμο προς την κάλπη

Αρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 16.6.2019

Είναι αλήθεια ότι διανύουμε ένα διάστημα με πολύ πυκνά πολιτικά γεγονότα. Το μέγεθος της διαφοράς των δύο κομμάτων στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών εκλογών απετέλεσε μία δυσάρεστη έκπληξη για το κυβερνητικό επιτελείο και έκανε τον Αλέξη Τσίπρα με αίσθημα ευθύνης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τρεις περίπου μήνες νωρίτερα απ’ ότι σχεδίαζε. Η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα με τις θυσίες του ελληνικού λαού για την ανάταξη της οικονομίας και την ασφαλή πορεία της στο μέλλον, δεν σήκωνε παρατεταμένη αβεβαιότητα που θα αξιολογούσε το διεθνές περιβάλλον, προκαλώντας αναταράξεις με δυσμενείς επιπτώσεις στη σταθερότητα αυτής της πορείας.

Τα όργανα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι ρεβανσιστικές τάσεις της δεξιάς παράταξης δεν άργησαν να αρχίσουν. «Οι Συριζαίοι πάνε να αλλάξουν τη σύνθεση των δικαστηρίων γιατί φοβούνται ότι θα τους κυνηγήσουμε», δήλωσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κα Καλατζάκου. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε συναίνεση από τον κ. Μητσοτάκη για το διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μάλιστα για μία διαδικασία που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, ώστε να μην γίνεται η Δικαιοσύνη μπαλάκι του ενός ή του άλλου κόμματος και να μην προσβάλλονται οι προσωπικότητες των δικαστών, φαίνεται ότι δεν ακούμπησε τον κ. Μητσοτάκη.

Εύλογα λοιπόν μπορεί να σκεφθεί κάποιος ότι μέσα στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πιθανόν να είναι η προσπάθεια να επαναλάβει την ιστορία από το βρώμικο ’89 στο σημερινό 2019. Η ειρωνεία είναι ότι τα ειδικά δικαστήρια φαίνεται να είναι στο DNA της οικογένειας Μητσοτάκη και η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται από τον πατέρα στον υιό. Θα μου πείτε ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δεν συναίνεσε σ’ αυτή τη διαδικασία;

Αναγνωρίζουμε το λάθος μας και έχουμε το θάρρος να το καταδικάσουμε. «Ο αλάνθαστος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Θεωρώ λοιπόν λανθασμένη την κίνηση να κυνηγήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και ολόκληρη τη Δημοκρατική Παράταξη, την οποία σήμερα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί, αν όχι όλοι, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται την εξουσία μαζί με τη ΝΔ, παριστάνοντας τη πατερίτσα της Δεξιάς.

Σε άλλη φάση ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρανάκης, προσκεκλημένος σε εκπομπή της ΕΡΤ δήλωσε ότι “δεν θα απολυθεί κανείς ΜΟΝΙΜΟΣδημόσιος υπάλληλος”. Παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης είχε διευκρινήσει ότι δεν θα απολυθούν ΜΟΝΙΜΟΙ υπάλληλοι του Δημοσίου (γιατί προστατεύονται από το Σύνταγμα) και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρότι θα το ήθελε. Όταν  ο δημοσιογράφος παρενέβη  τονίζοντας στον κ. Κυρανάκη ότι  “άλλο ΜΟΝΙΜΟΣ και άλλο συμβασιούχος αορίστου χρόνου,» όπως είναι οι περισσότεροι υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο κ. Κυρανάκης  συμφώνησε , αναφερόμενος  στη γνωστή  συνταγματική προστασία των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα το 2013 ο κ. Σαμαράς μπορούσε να κλείσει την ΕΡΤ γιατί οι εργαζόμενοι ήταν υπάλληλοι αορίστου χρόνου και δεν προστατεύονταν από το Σύνταγμα!

Βεβαίως το έδαφος των απολύσεων έχουν ετοιμάσει άλλα στελέχη της ΝΔ πολύ νωρίτερα όταν για παράδειγμα από βήματος Βουλής το 2017 ο κ. Οικονόμου έχει δηλώσει πως η ΝΔ θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Όσοι προσελήφθηκαν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθούν. «Δεν θα τους πάρουμε κληρονομιά. Όλοι Χ. Αν εξαρτάται από εμένα όλοι Χ θα φάνε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Στο δρόμο προς τη κάλπη οι προγραμματικές θέσεις των δύο κομμάτων θα γίνονται φανερές, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα για το μέλλον τους. Δεν μπορείς για παράδειγμα να παραβλέψεις τη δήλωση της κας Κεφαλογιάννη ότι «Επιδοματικές πολιτικές έχουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής». Φαίνεται λοιπόν ότι η κα Κεφαλογιάννη δεν γνωρίζει ότι η Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φιλανδία έχουν επιδοματική πολιτική. Διερωτάται λοιπόν κάποιος ποιό από τα επιδόματα θα κόψει η ΝΔ του παιδιού, της στέγασης, των επιδομάτων αναπηρίας ή το ΚΕΑ των ανασφάλιστων Υπερηλίκων;

Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να αντιστρέψει ένα κοινωνικό όλεθρο που παρέλαβε και να γίνει ο πυροσβέστης στη φωτιά που έβαλαν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία «η ανθρωποκεντρική πολιτική» ήταν και θα είναι ο πυρήνας του προγράμματός του ενώ ιστορικά οι δημοκρατικές προοδευτικές παρατάξεις να είναι εκείνες που στηρίζουν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι οι δεξιές πολιτικές. Ο λαός στο δρόμο προς τη κάλπη θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσουμε τις προοδευτικές πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουν, χωρίς δεξιά και επικίνδυνα πισωγυρίσματα για τον τόπο και τον λαό.

Ελένη Αυλωνίτου

Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας – Βόρειος Τομέας