fbpx

Προοδευτική Διακυβέρνηση με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του ΔΝΤ;

Sep 19, 2019

Προοδευτική Διακυβέρνηση με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του ΔΝΤ;

Αρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 30.6.2019

Το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2015 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μια χώρας ρημαγμένης και χρεωκοπημένης, με ανθρωπιστική κρίση, με παιδική φτώχεια, με παιδιά να λιποθυμάνε από έλλειψη φαγητού στο σχολείο, με χιλιάδες απολυμένους, με ανεργία στα ύψη, με επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη και κατάφερε να πετύχει αυτό που 3 κυβερνήσεις απέτυχαν, να βγάλει τη χώρα από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια.

Δεν το κατόρθωσε με τον τρόπο που θα ήθελε το Γενάρη του 2015, καθώς συνάντησε τη λυσσαλέα επίθεση των δανειστών, που έβλεπαν μία δύναμη της Αριστεράς να μπαίνει ανάχωμα σε πολιτικές γενικευμένης λιτότητας σ’ όλη την Ευρώπη, που είχε σχεδιάσει και αποφασίσει η Γερμανική ηγεσία.

Αναγκάστηκε να συμβιβαστεί επώδυνα ζητώντας την λαϊκή εντολή τον Σεπτέμβριο 2015 να διαχειριστεί ένα ηπιότερο μνημόνιο, σίγουρα επιβαρυντικό, όταν αυτό έρχεται πάνω από τα 63 δις μέτρα που είχαν ήδη επιβληθεί στα δύο πρώτα μνημόνια, αλλά με τη δυνατότητα ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των αδυνάτων, ώστε όλη η κοινωνία μαζί, να βγει έξω από τα μνημόνια λιτότητας. Κάποιοι έβαλαν περισσότερο πλάτη στα δύσκολα, αλλά άξιζε τον κόπο να μην υπάρχουν απώλειες, να μην μείνει κανείς αβοήθητος στη κρίση.

Βγαίνοντας από τα μνημόνια, η κυβέρνηση άρχισε αμέσως να νομοθετεί μέτρα ελάφρυνσης και αποκατάστασης αδικιών για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Ήταν άλλωστε πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια η κυβέρνηση αποφάσιζε τις πολιτικές της χώρας και όχι οι δανειστές. Έτσι ειδικά για τη μεσαία τάξη που σήκωσε ανισομερώς τα βάρη της κρίσης ξεκίνησε να δίνει ανάσες όπως,

 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά σε μία διετία 30%,
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών,
 • 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και ΟΤΑ, που αποτελούν ανάσα για τη μικρομεσαία επιχείρηση,
 • Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα ενέργεια,
 • Σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29 σε 25% σε βάθος 4ετίας.

Τώρα δε που η οικονομία το επιτρέπει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει νωπή λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει:

 • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20,000 και περαιτέρω μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα,
 • μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος 20%,
 • μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος 50%,
 • αύξηση του συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων 150%,
 • έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων,
 • μείωση του φόρου εισοδήματος για κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους και μέτρα μείωσης κόστους πετρελαίου για ορεινές περιοχές,
 • μείωση του φόρου συνεταιριστικών επιχειρήσεων και αγροτών 10%.

Όμως αμέσως μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου για να καλλιεργηθεί σκοπίμως μία εικόνα καμένης γης για την οικονομία, γεγονός που δεν τεκμηριώνεται από κανένα οικονομικό δείκτη, όπου για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και καμία δημοσιονομική τρύπα δεν προκύπτει από τα μέτρα ελάφρυνσης.

Βέμπερ, Ρέκλινγκ, Ξαφά, Στουρνάρας και Γεωργιάδης βγήκαν να τρομοκρατήσουν το λαό για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, για να προετοιμάσουν την ακύρωση όλων των θετικών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους πολίτες, να περικόψουν κι άλλο τις συντάξεις και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος.

Το έδαφος για το ξήλωμα όλων των θετικών μέτρων Τσίπρα ενισχύθηκε με την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τη κατάργηση της μείωσης αφορολογήτου, προετοιμάζοντας το άλλοθι του κ. Μητσοτάκη, εάν έρθει στην εξουσία, να δικαιολογήσει, λόγω εκτροχιασμού της οικονομίας που προκάλεσαν τα μέτρα Τσίπρα, την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου.

Έτσι προετοιμάζεται το έδαφος για τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σ’ ένα πρόγραμμα δικής του κοπής μνημόνιο με αυτά που έχει κατά καιρούς πει ο ίδιος, απολύσεις συμβασιούχων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση επιδομάτων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση κοινωνικού κράτους. Προς το παρόν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει το πρόγραμμά του μέχρι να καταφέρει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στις 7 Ιουλίου εναπόκειται στη κρίση του Ελληνικού λαού, εάν θα έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ή θα έχουμε διακυβέρνηση της χώρας με τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του ΔΝΤ, εφαρμόσιμες από αυτούς που θέλουν να μας σώσουν από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Δυστυχώς, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος θα αναγνωρίζεται!

Ελένη Αυλωνίτου

Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Βόρειου Τομέα Αθηνών