fbpx
Άρθρα

Ο πρωθυπουργός έκανε την ΕΡΤ…. Υ.ΕΝ.Ε.Δ.

Ο πρωθυπουργός έκανε την ΕΡΤ…. Υ.ΕΝ.Ε.Δ.

Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο “one Voice” 5.7.2022

Η ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη ή μήπως η ΥΕΝΕΔ του κ. Μητσοτάκη;

Στις 14 Νοεμβρίου 1970 με το υπ’ αριθμόν 722/70[1] νομοθετικό διάταγμα της χούντας, συστάθηκε η Υ.ΕΝ.Ε.Δ.

Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη (συνοπτικές διαδικασίες, όχι παίξε γέλασε) το 2019, μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει σήμα ότι θέλει μια «έγκυρη, αξιόπιστη και αντικειμενική δημόσια ενημέρωση».

Άλλωστε πως θα μπορούν να στέλνουν ραβασάκια σε παραγωγούς, δημοσιογράφος κλπ του στυλ αυτολεξεί: 

SOS: Προς συναδέλφους, δημοσιογράφους, παραγωγούς, ότι δεν παίζουμε φωτογραφία αλλά ούτε και βίντεο Κυριάκου Μητσοτάκη από τη βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη (τραπέζι), ΙΚΑΡΙΑ. 

Αλήθεια γιατί τέτοιο ραβασάκι/σκονάκι και μάλιστα με SOS;

Διότι το ταξίδι αναψυχής ήταν εν καιρώ καραντίνας με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε όλοι ίσα και όμοιοι φυσικά. Θα πρέπει να βρίζει ο κ. Μητσοτάκης που δυστυχώς έχουν βγει και τα κινητά με βίντεο και μπορείς,  να “καρφωθείς”, ανά πάσα στιγμή. 

Οπότε μπορεί η ΕΡΤ να είχε απαγορευτικό στο να δείξει το γλέντι στην Ικαρία, αλλιώς θα έψαχναν για δουλειά κάποιοι εργαζόμενοι, αλλά από τα διπλανά σπίτια γινόταν κανονικότατο και πληρέστατο το ρεπορτάζ! 

Έτσι ακριβώς έγινε, για να μην ξεχνιόμαστε, και η ποδηλατάδα και το μότο κρος του ζεύγους Μητσοτάκη στην Πάρνηθα με τις αντίστοιχες φωτογραφίες και βίντεο που με τόση περηφάνια έβγαζαν εν καιρώ σκληρού lockdown, όταν επιβάλλονταν sms για κυκλοφορία και μόνο για άσκηση πέριξ του δικού σου δήμου. Τώρα πως από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού βρέθηκαν στην Πάρνηθα είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Ίσως τα μπέρδεψε και είπε βουνό το ένα, βουνό και το άλλο! 

Ο διαγραφείς από την ΕΣΗΕΑ δημοσιογράφος κ. Ζούλας συνεχίζει την πορεία του στην ΕΡΤ, όπου εκτός από Πρόεδρος της ΕΡΤ εκτελεί τώρα και καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι να πληρωθεί η θέση αυτή για άλλη μια φορά από κάποιο «γαλάζιο παιδί» του κ. Μητσοτάκη! Και όχι μόνο αυτό, αποφασίστηκε η μεταφορά των καθηκόντων του με ψήφους 5 – 0 και μια αποχή. Ας τολμούσαν το αντίθετο στην ψηφοφορία. Ποιος θα έβλεπε τον Θεό και δεν θα τον φοβόταν!

Η ΕΡΤ όπως μας έχουν αφήσει να πιστεύουμε είναι ένα κανάλι ενημερωτικό, πολιτιστικό και προπάντων εκπαιδευτικό.

Στον ενημερωτικό τομέα…σκίζει. «Πλουραλιστική» ενημέρωση καθώς με τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε απευθείας μεταδόσεις δημοσιογράφος, όχι από το μέτωπο του πολέμου, αλλά από το σπίτι του στην Κυψέλη, άλλωστε και αυτός ήταν ο λόγος που διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ ο κ. Ζούλας. 

Και πάμε στον εκπαιδευτικό τομέα. Εκεί πραγματικά σκίζει η ΕΡΤ διότι τα πρωτότυπα και μοναδικά ρεπορτάζ της βγαίνουν και εκτός συνόρων. 

Μας κάνει μαθήματα και μάλιστα άνευ διδασκάλου, διότι ή το έχεις ή δεν το έχεις.  «Δωρεάν ολιγόλεπτα σεμινάρια κλοπής βενζίνης» τώρα που η βενζίνη έχει τραβήξει την ανηφόρα. Μέχρι μεγάλες εφημερίδες όπως η Daily Mail, το Insider κλπ. μας «επαίνεσαν» για το αξιόπιστο ρεπορτάζ. Δηλαδή πείτε μου, δεν πρέπει ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ως διαγραφείς δημοσιογράφος να είναι υποψήφιος στα επόμενα βραβεία Πούλιτζερ;

Στις 28 Ιουνίου αποφασίστηκε στάση εργασίας στην ΕΡΤ από τις ΕΣΗΕΑ – ΕΣΠHΤ από τις 12:00 έως τις 16:00. Επειδή αυτό δεν άρεσε καθόλου στην Διοίκηση, απείλησαν και υποχρέωσαν τους εργαζομένους, μέσω του Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων να αναμεταδώσουν το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, που βγαίνει στις 14:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ1 που βγαίνει στις 15:00 το μεσημέρι.

Η διοίκηση της ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια που καυχιέται ότι πήρε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, δεν έκανε απολύτως τίποτα στην προσπάθεια απεμπλοκής της εταιρίας από το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο είναι θηλιά στους μισθούς των εργαζομένων και δεν επιτρέπει την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων σε εργαζόμενους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Ακόμα και για το ανθυγιεινό επίδομα που προβλέπεται από το ενιαίο μισθολόγιο, δεν έγινε καμία προσπάθεια από την εταιρία να δοθεί έστω στους λίγους υπαλλήλους της ΕΡΤ που σε ηλικίες πάνω από 50 ετών και με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές προσπαθούν τα μέγιστα για την άριστη λειτουργία, βάζοντας το φιλότιμο τους πάνω από όλα. 

Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από αυτό το επίδομα που τόσο δικαιούνται. Αντίθετα όλοι οι εργαζόμενοι με διάφορα τερτίπια (κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ, διάφορα τραγελαφικά για επιστροφές ποσών από τον συμψηφισμό επιδομάτων που ΠΟΤΕ δεν έλαβαν κλπ.) βλέπουν τους μισθούς τους διαρκώς να μειώνονται, και την ίδια ώρα πληροφορούνται πολύ μεγάλες αυξήσεις σε στελέχη και μερίδα υπαλλήλων, που προκλητικά είναι έτοιμη η κυβέρνηση να χορηγήσει.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) καθυστερεί ακόμα ενώ πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, λόγω των συνθηκών αναμένουν έστω αυτά τα λίγα που θα ους δοθούν, μέσω των προπληρωμένων καρτών.   

Μπράβο λοιπόν στην ΕΡΤ του κ. Μητσοτάκη. Για να δούμε τώρα που θα γίνουν εκλογές θα τολμήσει να εμφανιστεί στο Ραδιομέγαρο για το debate ή θα σφυρίξει αδιάφορα όπως την προηγούμενη φορά; Κοντός ψαλμός αλληλούϊα! 

Ελένη Αυλωνίτου                                                                                                                                    

Πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /  μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ