fbpx
Άρθρα

Ο Βούρκος της Πολιτικής

Ο Βούρκος της Πολιτικής

Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου  στη  “Γραμμή Γαλατσίου”  Δεκέμβριος 2022

Βιώνουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Μία κυβέρνηση, που το ολέθριο μείγμα του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού με τον ακροδεξιό αυταρχισμό εξαθλιώνει τους πολίτες και συρρικνώνει ελευθερίες και δικαιώματα. Οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ακόμα κι από τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, αγωνιούν να βρουν τρόπους να μην παγώσουν το χειμώνα ενώ μηνιαία συσσωρεύουν χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν. 

Η αλήθεια είναι ότι οι κρίσεις είναι μεν αλλεπάλληλες (ενεργειακή, οικονομική, επιδημιολογική), όμως οι αποτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν δικαιολογούνται μόνο από τις εισαγόμενες κρίσεις, αλλά οφείλονται αποκλειστικά στον ίδιο, όπου με τις ελλείψεις του, τις παραλείψεις του ή τις επιλογές των πολιτικών του παρεμβάσεων, αδυνατεί να ανακουφίσει  τις κοινωνικές ανάγκες και να δώσει προοπτική και ελπίδα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται πτωχοί και οι πτωχοί απελπισμένοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήρθε για να αντιμετωπίσει τις διάφορες κρίσεις, στη δίνη των οποίων βρίσκονται οι πολίτες, αλλά ήρθε για να εξυπηρετήσει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και να οικοδομήσει ένα συγκεντρωτικό, αυταρχικό πελατειακό κράτος, όπου ο ίδιος νοιώθει να αποτελεί το φυσικό του ιδιοκτήτη! Ας μην μιλήσουμε για τους μετακλητούς που διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με την προηγούμενη κυβέρνηση, ή για τις δημόσιες προμήθειες που αναλαμβάνονται από εταιρείες, που στήνονται λίγο πριν ανατεθεί η μίζα ή για τα golden boys των πολυεθνικών που κάνουν party στις πλάτες μας! Ένα party για τους «Αρίστους» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ρόλο του Αυτοκράτορα, που δεν υπόκειται στις συνέπειες του νόμου για το πόθεν έσχες του, που παίρνει αγροτικές επιδοτήσεις, αν κι έχει αμέτρητα πλούτη και που ο ίδιος, ως «γαλαζοαίματος», δεν έχει ανάγκη να δίνει εξηγήσεις και να απαντά σε ελέγχους! 

Οι εκλογές είναι μπροστά μας. Όμως απέναντί μας δεν έχουμε μόνο μια ανίκανη και ανεπαρκή κυβέρνηση, αλλά μία εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση για την ασφάλεια της χώρας. Έχουμε:

  • ένα ολιγαρχικό καθεστώς στην οικονομία με moto «ΟΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ»
  • ένα απολυταρχικό καθεστώς, που μπορεί να κλείνει και τα μικρόφωνα όταν μιλάει η αντιπολίτευση στη Βουλή, 
  • ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς, που παρακολουθεί τους «δικούς του» για να εδραιωθεί και τους πολιτικούς του αντιπάλους για να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις υπέρ του, πλήττοντας  το Δημοκρατικό πολίτευμα και το κράτος Δικαίου στο πυρήνα του. Γιατί χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχουν δικαιώματα, δεν λειτουργεί η οικονομία για το κοινωνικό σύνολο, οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, τα πάντα. 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε τι σημαίνει ένα δημοκρατικό, προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους και μείωση των ανισοτήτων. Να ξεφύγουμε από το βούρκο της πολιτικής, που μας έσυρε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δημιούργησε δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα η κοινωνία χρειάζεται να κτίσει με τους πολιτικούς ταγούς μία νέα σχέση εμπιστοσύνης για δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή. 

Προϋπόθεση για τη μεγάλη αλλαγή, που θα αποκαταστήσει τις αδικίες στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να βρεθεί στη πρώτη θέση της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση δημοκρατικής συνεργασίας, αρκεί οι ανταγωνισμοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάνε στην άκρη και να μην διευκολύνουν το τέρας του κυβερνητικού αυταρχισμού να υπάρξει. Για να μην κάνουμε τη κρίση μας δική τους ευκαιρία!

Η Αριστερά και η Δημοκρατική παράταξη έβαζαν πάντα μπροστά την Ελλάδα. Οι δημοκρατικοί πολίτες θέλουν και μπορούν να κάνουν  πράξη τη μεγάλη αλλαγή! Για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, με περισσότερη Δημοκρατία, με Δικαιοσύνη παντού.

Ελένη Αυλωνίτου

Πρ. Βουλευτής Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών /μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ