fbpx
Άρθρα

Οψόμεθα εις Φιλίππους!

Οψόμεθα εις Φιλίππους!

Αρθρο στην εφημερίδα KONTRANEWS στις 25.8.2019

Μέχρι σήμερα, 50 μέρες με κυβέρνηση ΝΔ πήραμε μια πρώτη γεύση από τα νομοθετήματα, το ύφος και το ήθος της νέας κυβέρνησης. Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, κτίσιμο κομματικού κράτους μ’ ένα πλήθος μετακλητών, διορισμένων Γενικών Γραμματέων και Προέδρων Οργανισμών, τοποθετήσεις διαφόρων κολλητών σε διευθυντικές θέσεις, τον διορισμό του πρώην επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ στην ηγεσία της ΕΡΤ, την τοποθέτηση Διοικητή της ΕΥΠ, χωρίς τα απαραίτητα εκ του νόμου προσόντα, αλλά και καταδικασθέντα για αδίκημα για το οποίον υπάρχει ασυμβίβαστο για τη θέση, όμως πέρα βρέχει για τη ΝΔ. Επιπρόσθετα, ξήλωμα της Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατάργηση τού ασύλου, αλλαγή θεσμικού πλαισίου στη τοπική αυτοδιοίκηση με κατεδάφιση της Δημοκρατίας και συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων, κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας και φυλάκιση για όσους δεν έχουν να πληρώσουν, ξήλωμα εργασιακών νόμων που προστατεύουν τους εργαζόμενους με απελευθέρωση απολύσεων, παραθυράκι για κατάργηση του ΑΣΕΠ, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πολιτείας για την καταπολέμηση του πελατειακού και κομματικού κράτους, αλλά και δημιουργία ασάφειας στην εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το τελευταίο εκφράστηκε με την αναστολή του άρθρου 13 του νέου ποινικού κώδικα που εισήγαγε στο πρόσφατο νομοσχέδιο η ΝΔ και ακύρωσε ότι είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπου προέβλεπε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν την αρμοδιότητα να εξετάζουν και να διερευνούν και πράξεις υπουργών και υφυπουργών.

Όμως, όλο το ήθος της νέας κυβέρνησης αποτυπώνεται στη καρατόμηση της κας Θάνου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εγώ δεν θα σταθώ στην φωτογραφική διάταξη που ξήλωσε εδώ και τώρα την επιτροπή, δημιουργώντας ένα βαθύ τραύμα στην ανεξαρτησία, το κύρος και την αξιοπιστία της, σε σχέση με τις αποφάσεις της, κάνοντας την επιτροπή έρμαιο της εκάστοτε κυβέρνησης που θα διορίζει τα διοικήσεις κατ’ επιλογήν της. Αυτό βέβαια αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, καθώς εκ των πραγμάτων η διακοπή θητείας μελών τέτοιας επιτροπής θα στείλει στις καλένδες όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται από την επιτροπή για τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και σίγουρα θα πέσει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Θα σταθώ στο γεγονός ότι σε αντίστοιχη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας διάταξη που αφορούσε το ασυμβίβαστο συγγενικής σχέσης ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ χαρακτήριζαν ως αντισυνταγματική τη διάταξη διακοπής θητείας στη μέση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε τότε τα μέλη της επιτροπής να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Τώρα αυτό δεν ισχύει για την κα Θάνου και τα μέλη της επιτροπής γιατί κυβερνά η ΝΔ, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος υπουργός που έφερε τη τροπολογία ο κ. Γεραπετρίτης είχε επί σειρά ετών επαγγελματική σχέση με την επιτροπή και ταυτόχρονα συμμετείχε στη κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ!

Στα θέματα της οικονομίας, 6,2 δις εξανεμίστηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ενώ οι τράπεζες είχαν απώλειες από τα χαρτοφυλάκιά τους περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους. Σίγουρα η νέα κυβέρνηση δεν έχει το μαγικό ραβδάκι ν’ αλλάξει τα πράγματα όπως ακριβώς υποσχόταν, περιμένεις όμως από μια κυβέρνηση που υπερηφανεύεται ότι είναι φιλική προς το επιχειρείν λιγότερες πομπώδεις εκφράσεις και καλύτερες μέρες στη χρηματοπιστωτική αγορά. Δεν μπορείς να λες δια στόματος Γεωργιάδη ότι σε μια βδομάδα αφότου γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα ξεκινήσει το Ελληνικό και να έχει περάσει 1,5 μήνας χωρίς να κουνηθεί φύλλο!

Υπομονή! Το κυρίως πιάτο αναμένεται από τον Σεπτέμβρη και μετά, όπου θα τεθεί το μείζον θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η ψήφος των αποδήμων, η Συνταγματική αναθεώρηση, ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και οι πολλά υποσχόμενες φοροελαφρύνσεις. Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019, μετά την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Πάντως φαίνεται ότι φέτος μόνο η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι εφικτή ενώ για τον επόμενο χρόνο όλα θα εξαρτηθούν από την εξασφάλιση περαιτέρω δημοσιονομικού χώρου, μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που διαφαίνεται ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τους δελεάσει μ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, που κατά τη γνώμη του, θα ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρες. Είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης; Είναι οι ιδιωτικοποιήσεις; Οψόμεθα εις Φιλίππους! Ας μην λογαριάζουν όμως ερήμην της κοινωνίας γιατί αυτή έχει τον τελευταίο λόγο.

Ελένη Αυλωνίτου

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας