fbpx
Άρθρα

Ουκρανική κρίση: Η πόρτα του φρενοκομείου μόλις άνοιξε…

Ουκρανική κρίση: Η πόρτα του φρενοκομείου μόλις άνοιξε…
Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο “one Voice” 10.3.2022

Όταν ο Ζελένσκι ζητά μαχητικά αεροσκάφη, κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αλλά και αεροδρόμια χωρών της ΕΕ, από τα οποία να απογειώνονται αυτά τα αεροπλάνα για να πλήξουν ρωσικούς στόχους και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνγκεν, οι Αμερικανοί γερουσιαστές εργάζονται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, τότε μπορούμε να συνομολογήσουμε ότι η πόρτα του φρενοκομείου είναι έτοιμη ν’ ανοίξει.

Μόνο να ακούσουμε τη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης: «οποιοσδήποτε στρατιωτικός εξοπλισμός από τρίτες χώρες προς την Ουκρανία και οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία αποτελεί εμπλοκή αυτών των κρατών σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Δηλαδή, το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών θα είναι μια γενικευμένη σύρραξη με επίκεντρο πολέμου την Ευρώπη! Και μάλιστα με πυρηνικά όπλα σε ετοιμότητα!

Έτσι μετά την προειδοποίηση της Μόσχας, είδαμε τη μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα να δηλώνουν την άρνησή τους να δώσουν πολεμικά αεροσκάφη τους στην Ουκρανία. Μέχρι που κάποιοι Αμερικανοί γερουσιαστές – τα λεγόμενα κοράκια του πολέμου – φαίνεται να έπεισαν τους Πολωνούς να θέσουν στη διάθεσή των ΗΠΑ όλα τα μαχητικά τους αεροσκάφη που διαθέτουν, στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας. Το σοβαρό λοιπόν θέμα που τίθεται είναι ότι τα αεροπλάνα αυτά θα απογειώνονται από γερμανικό έδαφος για να πλήξουν ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία; Τι ακριβώς προσπαθούν οι ΗΠΑ, όταν την ίδια στιγμή δείχνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλουν να εμπλακούν; Την καταστροφή της Ευρώπης; Σε τι αποσκοπεί το βάθος αυτής της κίνησης μένει να αποκαλυφθεί… Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι το αμερικανικό πεντάγωνο έκρινε αμέσως ότι η πρόταση αυτή δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους, αλλά με κάποιους πολεμοχαρείς του Κογκρέσο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ανέκδοτο που κυκλοφορεί, ότι οι Aμερικάνοι λένε στους Ευρωπαίους: «Ελάτε να μαζευτούμε όλοι, για να πολεμήσετε εσείς τη Ρωσία…»

Επιπλέον, η Ουκρανική ηγεσία ζήτησε απεγνωσμένα ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Με άλλα λόγια, άντε παιδιά να το εφαρμόσουμε για να ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος, που κανείς συνετός άνθρωπος δεν θέλει. Να σημειώσουμε δε, ότι όλα τα παραπάνω απαιτούν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι κάποιου οργανισμού, όπως το ΝΑΤΟ.

Εχθές ανακοινώθηκε το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ οι οι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν με τη θέση αυτή. Νομίζω ότι τα νούμερα είναι πλήρως αποκαλυπτικά γιατί συνέβει αυτό, καθώς οι ΗΠΑ είναι μία εξαγωγική χώρα, χωρίς ενεργειακή εξάρτηση ενώ οι εισαγωγές της από τη Ρωσία είναι πολύ χαμηλές, περιοριζόμενες μόλις στο 1% σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αντίθετα η Γηραιά Ήπειρος εισάγει το 48% των ρωσικών εξαγωγών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με την Γερμανία να βρίσκεται στην μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές (περίπου 30% σε πετρέλαιο και λίγο λιγότερο από 50% σε φυσικό αέριο).

Μία λοιπόν άμεση απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια θα σήμαινε κατάρρευση επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γεωμετρική αύξηση της ανεργίας. Ως εκ τούτου, η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι άμεση, χωρίς καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και η σύνεση επιβάλλει σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον 30 μηνών. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα διαθέσιμες να πουλήσουν το δικό τους ακριβό σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο, κερδίζοντας από αυτή τη κρίση. Κομμάτι του είναι κι αυτό που θα μοσχοπουλήσουν στην Ελλάδα και θα αποθηκευτεί στην Αλεξανδρούπολη.

Δε θα αναφερθώ βέβαια στην απόρριψη της ΕΕ στο ουκρανικό αίτημα για ένταξή της Ουκρανίας στην Ένωση με τη γνωστή τυπολατρική αιτιολόγηση ότι δεν έχει αρχίσει καν η προενταξιακή της διαδικασία.

Με την Ουκρανία να φλέγεται και την Ευρώπη να πλήττεται έντονα, διερωτάται κάποιος, που πάει αυτή κατάσταση; Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες αμάχου πληθυσμού και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστροφή των υποδομών της Ουκρανίας. Η χώρα θα παραμείνει κατεστραμμένη για τα χρόνια που έρχονται, γιατί τα κεφάλαια για να ανοικοδομηθεί δύσκολα θα βρεθούν.

Για τη Ρωσία εδώ που έχει φθάσει, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο το να προχωρήσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει. Θα το πληρώσει με μεγάλο κόστος, διαλύοντας την οικονομία της και ίσως θα της προκύψει μεγαλύτερο εσωτερικό μέτωπο στα χρόνια που έρχονται.

Όσο ηρωικά και να πολεμήσουν οι Ουκρανοί, ο νικητής θα επιβάλλει τους όρους του στους ηττημένους. Και μένει το ερώτημα: Τι να κάνει ο Ζελένσκι; Να τερματίσει το πόλεμο για να έχει λιγότερα θύματα και λιγότερες κατεστραμμένες υποδομές ή να γίνει ηρωϊκός με τα τετελεσμένα, που θα πρέπει να αποδεχθεί στο τέλος, έχοντας υπόψη ότι γενικά κανένα κράτος δεν αποχωρεί από εδάφη που καταλαμβάνει.

Δηλαδή, θα φθάσει η Ουκρανία στο τέλος να υπογράψει κάτι που θα μειώνει τα σύνορά της; Γιατί αυτή η βίαιη εγκληματική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραβιάζοντας την εδαφική της ακεραιότητα που όλοι καταδικάζουμε, δεν είναι τίποτα άλλο, πέρα των άλλων, παρά μια βάναυση αλλαγή συνόρων. Εάν η Ουκρανία αναγκαστεί να υπογράψει και να αναγνωρίσει αυτή την βίαιη αυτή αλλαγή των συνόρων, τι θα κάνει η υπόλοιπη Διεθνής Κοινότητα, που θα πρέπει κι αυτή να ακολουθήσει;

Δεν γνωρίζω, εάν αντιλαμβανόμαστε, τι σημαίνει αυτός ο αναθεωρητισμός, που επιβάλλει η βίαιη εισβολή των ρωσικών τανκς στην Ουκρανία! Και για μας τους Έλληνες ακόμη περισσότερο… με μία αναθεωρητική Τουρκία απέναντί μας και μ’ έναν Ερντογάν, που θέλει να ξαναγράψει την ιστορία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, τι οποίες θεωρεί ότι πρέπει να τροποποιηθούν γιατί δεν ήταν δίκαιες για την Τουρκία…
Όπως καταλαβαίνετε η πόρτα του φρενοκομείου στους κάθε είδους αλυτρωτισμούς έχει ήδη ξεκλειδώσει! Μία νέα αρχιτεκτονική Ασφάλειας για την Ευρώπη γίνεται πλέον επιτακτική.

Ελένη Αυλωνίτου
Πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ / μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία