fbpx
Ομιλίες

Ομιλία στην συγκέντρωση έξω από το Παλαί, 17 Μαΐου 2007

Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στην συγκέντρωση κατά της μετατροπής του Παλαί σε Εμπορικό Κέντρο, έξω από το Παλαί, στις 17 Μαΐου 2007

 

Φίλες και φίλοι Γαλατσιώτες,

Είμαστε σήμερα εδώ γιά να μην ξεχνιόμαστε. Να μην ξεχνάμε εμείς ότι το θέμα του Παλαί είναι αυτή τη στιγμή το σοβαρώτερο θέμα της πόλης μας, αλλά κυρίως γιά να μην ξεχνάει η Κυβέρνηση ότι αυτό το κτήριο που βλέπετε εκεί είναι δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, δεν είναι το μικρομάγαζο κανενός κουμπάρου.

Πάει ένας χρόνος από τότε που ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε περιχαρής ότι κατάφερε να ξεπουλήσει το Παλαί και όλο το Γαλάτσι γιά 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Να ξεπουλήσει το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου δηλαδή γιά σουπερμάρκετ, ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια αθλητισμού, Ολυμπισμού και όλα τα ηχηρά παρόμοια που μας ξεφουρνίζουν οι διάφορες κυβερνήσεις όταν θέλουν να στερήσουν την πόλη μας από ελεύθερους χώρους – αλλά όχι μόνο αυτό!

Γιατί το ξεπούλημα του Παλαί δεν μας στερεί μονάχα έναν αθλητικό χώρο, το ξεπούλημα του Παλαί και η μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο καταστρέφει την πόλη μας. Καταστρέφει τον εμπορικό κόσμο, καταστρέφει όλα τα μαγαζιά που περάσαμε στη Βεΐκου γιά να έρθουμε εδώ, καταστρέφει το ζωντανό κέντρο της πόλης μας, μετατρέπει όλο το Γαλάτσι σε δίχτυο δρόμων τροφοδοσίας του Χαραγκιώνη και μας αφήνει όλους σε μιά πόλη νεκρή, σε ένα γκέτο δουλοπάροικων του Χαραγκιώνη. Γιά πόσα μας ξεπούλησε ο κ. Υπουργός, γιά 3 εκατομμύρια ευρώ! 60 ευρώ το κεφάλι, σαν να είμαστε όλοι ζώα!

Ξέρετε ποιά ήτανε η πρώτη ενέργεια που έκανε ο Χαραγκιώνης γιά το Παλαί, αφού βέβαια άφησε να περάσουν οι Δημοτικές εκλογές, γιά να μην εκθέσει τους συνεργάτες του; Εκανε αγωγή στον Δήμο Γαλατσίου ζητώντας να μην πληρώνει Δημοτικά Τέλη! Ζητάει δηλαδή ο κύριος αυτός να του μαζεύουμε τα σκουπίδια και να του φωτίζουμε τον δρόμο τζάμπα. Ολοι οι υπόλοιποι θα τις πληρώνουμε αυτές τις Δημοτικές Υπηρεσίες, ο κ. Χαραγκιώνης όμως δεν θα πληρώνει δεκάρα. Ποιός θα πληρώνει γιά τον κ. Χαραγκιώνη; Μα όλοι οι υπόλοιποι. Ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος, που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, ο μαγαζάτορας που κινδυνεύει να κλείσει το μαγαζί του, ακόμα και ο άνεργος θα πρέπει να πληρώνει το Χαραγκιωνόσημο, γιατί ο κύριος αυτός κατά τη γνώμη του δεν έχει υποχρεώσεις, έχει μονάχα δικαιώματα, δικαιώματα πάνω σε όλο το Γαλάτσι και πάνω σε όλους τους Γαλατσιώτες.

Θα παρατηρήσατε όμως κάτι, ένα χρόνο μετά το Παλαί βρίσκεται όπως ήταν και πέρυσι. Γιατί άραγε; Δεν βιάζεται ο κουμπάρος να το λειτουργήσει, να βγάλει και κανένα φράγκο; Βιάζεται και παραβιάζεται, αλλά το νομικό πλάισιο με το οποίο του παραχωρήθηκε το Παλαί ως Δουκάτο είναι διάτρητο. Θέλει να χτίσει ένα τερατούργημα κάτω και γύρω από αυτό το στέγαστρο, αλλά δεν καταφέρνει ούτε με το νομικό πλάισιο που του φτιάξανε να βγάλει ακόμα τις άδειες.

Αλλαξε βέβαια και κάτι ακόμα, ενώ πέρυσι ο Δήμος Γαλατσίου τον κοίταγε σαν χάνος, φέτος έχει βάλει μπροστά κάποιες νομικές διαδικασίες γιά να προστατέψει τους Γαλατσιώτες. Ελπίζω να προχωρήσει ο Δήμος ως το τέλος, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα, γιατί αν προχωρήσει, θα κερδίσει! Αν όμως κάνει αύριο πίσω και δεν προχωρήσει, τότε θα προχωρήσουμε εμείς μόνοι μας. Γιατί το πιό σημαντικό σε αυτόν τον χρόνο που πέρασε, είναι ότι κινητοποιήθηκε ο κόσμος. Η Πρωτοβουλια Κατοίκων και Φορέων Γαλατσίου – Νέας Ιωνίας δραστηριοποιήθηκε και έφερε στον αγώνα αυτόν ανθρώπους κάθε κοινωνικής ομάδας και κάθε πολιτικής απόχρωσης. Συντόνισε τη δράση της με κάθε ενδιαφερόμενο και το αποτέλεσμα το βλέπουμε εδώ σήμερα.

Φίλες και φίλοι, με τη σημερινή σας παρουσία εδώ δίνετε την πιό ισχυρή και τη πιό ουσιαστική απάντηση στα σχέδια του Χαραγκιώνη και της κυβέρνησης γιά το Παλαί. Το σημερινό σας ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ μετράει στα αυτιά εκείνων που αποφασίζουν όσο τίποτα άλλο. Πρέπει να ξέρετε κάτι, η κάθε εξουσία δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από ότι φοβάται τον ήρεμο πολίτη που διαδηλώνει. Η κάθε εξουσία στηρίζεται στην ανοχή του, ξέρει πως αν τον χάσει, έχασε.

Μπορείτε όμως να κάνετε και κάτι ακόμα γιά το Παλαί. Σύντομα, σε 2, 5 ή 10 μήνες έχουμε εκλογές. Θα δείτε διάφορους υποψήφιους από όλα τα κόμματα να γυρίζουν την πόλη και να ζητάνε την ψήφο σας. Οποιο κόμμα και αν ψηφίζετε, κάνετε μία ερώτηση στους υποψηφίους του, «με το Παλαί τι θα γίνει;». Οποιος σας πει «θα το δούμε» σας κοροϊδεύει. Οποιος σας πει «είναι τελειωμένη υπόθεση» σας λέει ψέμματα. Οποιος τολμήσει να δηλώσει επώνυμα στον τύπο ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να λειτουργήσει εδώ μέσα Εμπορικό Κέντρο οποιουδήποτε, αυτόν ίσως μπορείτε να τον ψηφίσετε ελπίζοντας κάτι. Αν στείλτε σε όλους το μήνυμα, ότι η μετατροπή του Παλαί σε Εμπορικό Κέντρο δεν θα περάσει ατιμώρητη στην κάλπη, τότε το Παλαί θα κερδηθεί σε μιά μέρα.

Φωνή λαού οργή Θεού έλεγαν οι παλιότεροι, και η φωνή του λαού λέει,

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΓΚΙΏΝΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙ

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ