fbpx
Άρθρα

Οι σκοτεινές διαδρομές του Παλαί

Οι σκοτεινές διαδρομές του Παλαί

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Ιανουάριος 2016

 

Εδώ και κάμποσους μήνες υπάρχει δυνατότητα από το ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει τη διαχείρηση του Παλαί στον Δήμο Γαλατσίου ή σε κάποιο διαδημοτικό σχήμα με τους γειτονικούς δήμους, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού γιά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η παραχώρηση αυτή θα έχει βέβαια κάποιους όρους, όπως την σύνταξη μιάς μελέτης βιωσιμότητας και την υπογραφή μιάς συμφωνίας Δήμου – ΤΑΙΠΕΔ περί μη υπομίσθωσης του Παλαί από τον Δήμο σε τρίτους, αλλά ο βασικός στόχος γιά τον οποίο αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια είναι εδώ και μήνες απόλυτα εφικτός. Από τότε το βασικό σημείο που κόλλησε το θέμα είναι η κατάρτιση της σχετικής μελέτης και το ποιός θα την πληρώσει.

Ενώ όμως αυτά έπαιρναν το δρόμο τους, ξαφνικά το καλοκαίρι ο Υφυπουργός αθλητισμού ανήγγειλε δημόσια ότι το Παλαί θα παραχωρηθεί στην ΚΑΕ ΑΕΚ γιά τις δικές της ανάγκες, που θα ξόδευε λέει και 2 εκατομμύρια γιά την επισκευή του “κατεστραμμένου Παλαί και του ξηλωμένου παρκέ”. Μεσολάβησε γιά ένα διάστημα η φιλοξενία προσφύγων στο χώρο του Παλαί και είδαμε όλοι οι Γαλατσιώτες ότι το παρκέ είναι μιά χαρά και το Παλαί παραμένει σε άριστη κατάσταση, οπότε εύλογα απορήσαμε όλοι γιά τις δηλώσεις του κ. Υφυπουργού. Περισότερο απορήσαμε όσοι ξέραμε ότι το Παλαί έχει φύγει από την αρμοδιότητα του Υφυπουργείου αθλητισμού εδώ και 10 χρόνα και υπάγεται τώρα μόνο στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Οικονομικών. Οταν λοιπόν μου δόθηκε η ευκαιρία έθεσα το θέμα στον κ. Υφυπουργό αθλητισμού, που δήλωσε ενώπιον πολλών κυβερνητικών βουλευτών αναρμόδιος γιά το θέμα. Δεν πρόλαβε να μας εξηγήσει τι νόημα είχαν οι δηλώσεις του αφού ήταν αναρμόδιος, γιατί η συνάντηση διεκόπη κάπως απότομα…

Μετά από δύο μέρες διέρρευσε στον διαδικτυακό τύπο η συνάντηση και το θέμα που έθεσα, οπότε ξεκίνησε εναντίον μου ένας οχετός ύβρεων, συκοφαντιών και παραποιήσεων των όσων είχα πει γιά το Παλαί. Αρχικά με κατηγορούσαν διάφοροι φίλαθλοι της ΑΕΚ ότι ενεργούσα εναντίον της ομάδας τους, αφού κατά τη γνώμη τους το Παλαί πρέπει να είναι δικό τους. Μετά ξεκίνησαν να με κατηγορούν διάφοροι υπερεπαναστάτες Γαλατσιώτες, από εκείνους που το 2006 θεωρούσαν το Παλαί χαμένη υπόθεση όταν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ είχαμε θέσει βασικό μας στόχο να μη γίνει εκεί το εμπορικό κέντρο του Χαραγκιώνη αλλά να μείνει το Παλαί δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Το κλού της υπόθεσης ήταν όταν ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου μέσα στο Παλαί, όπου δεν ήμουν παρούσα, με κατηγόρησε ότι άλλα έλεγα πριν γιά το Παλαί και άλλα λέω τώρα! Αυτά από τον ίδιο Γιώργο Μαρκόπουλο που από τον Μάϊο δεν βρίσκει τρόπο να καταρτιστεί μιά μελέτη του ΕΜΠ γιά να πάρει ο Δήμος το Παλαί και με τη βούλα και να το κάνει δημόσιο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού, όπως έλεγα παλιά, όπως λέω τώρα και όπως θα λέω πάντα. Γιά δες όμως τι σου βγάζει μιά ερώτηση στον Υφυπουργό αθλητισμού σε μιά κλειστή σύσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την σήμερον ημέρα!

Ο δήμος μπήκε στο Παλαί χωρίς τις σχετικές διαδικασίες στις 13/12 και πριν φύγει ο μήνας, η προϊστάμενη του ΤΑΙΠΕΔ Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ξανακλείδωσε τον χώρο. Το θέμα δεν έχει κλείσει όμως, συνεχίζει να υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης του Παλαί στον δήμο.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Αθήνας