fbpx
Άρθρα

Οι προικοθήρες πλάκωσαν!

Οι προικοθήρες πλάκωσαν!

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Σεπτέμβριος 2016

 

Γνωστός Γαλατσιώτης πρόσφατα συνόψισε τη κατάσταση γύρω από το Παλαί με τη φράση «πλάκωσαν οι γαμπροί», αναφερόμενος στους διάφορους ενδιαφερόμενους γιά χρήση του συγκεκριμένου χώρου. Ισως αυτό να ισχύει γιά κάποια τηλεοπτικά κανάλια που ενδιαφέρονται γιά ολιγόμηνη χρήση του χώρου γιά το γύρισμα κάποιων εκπομπών, από εκεί και πέρα όμως, όταν πάμε στους ενδιαφερόμενους γιά μακροχρόνια χρήση του Παλαί, δεν έχουν πλακώσει οι γαμπροί αλλά οι προικοθήρες.

Θυμίζω ότι το 2006 ο όμιλος Χαραγκιώνη είχε εξασφαλίσει το Παλαί γιά 40 χρόνια με τίμημα 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Στον ίδιο διαγωνισμό είχε αποκλειστεί η πρόταση Μπόμπολα, αφού έδινε μόνο 1.5 εκατομμύριο τον χρόνο. Φέτος ο ΣΚΑΙ νοίκιασε γιά 2,5 μήνες μία μόνο αίθουσα γιά 70.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 336.000 ευρώ τον χρόνο γιά την αίθουσα. Το Παλαί έχει 2 τέτοιες αίθουσες (προπονητήρια), τη μεγάλη σάλα και διάφορους μικρούς βοηθητικούς χώρους, οπότε αν πάμε με βάση το ΣΚΑΙ, όλος ο χώρος αποτιμάται κάπου 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, αν και η ασυνεχής χρήση μειώνει σημαντικά το τελικό τίμημα. Η ΚΑΕ ΑΕΚ αντίθετα ήθελε όλο το Παλαί γιά 40 χρόνια με μόνη υποχρέωση να ξοδέψει 2 εκατομμύρια γιά τη συντήρησή του, δηλαδή το ήθελε γιά 50.000 ευρώ τον χρόνο! Αυτό εννοώ όταν λέω ότι πλάκωσαν οι προικοθήρες. Διάφοροι θέλουν το Παλαί γιά εμπορικές χρήσεις, αλλά το θέλουν τζάμπα. Ετσι όταν το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ είχε προκηρύξει κανονικό διαγωνισμό γιά το Παλαί δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος, αφού θα έπρεπε να καταθέσει δεσμευτική οικονομική προσφορά. Προσπαθούν όμως διάφοροι να τρυπώσουν από το πλάϊ τζάμπα.

Ο δήμος Γαλατσίου πάλι έχει επωφεληθεί από το άνοιγμα του χώρου που μας έφεραν οι πρόσφυγες και σήμερα χρησιμοποιεί το Παλαί γιά αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις με προσωρινή παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς καταβολή ενοικίου. Ο δήμος βέβαια έχει την υποχρέωση να συντηρεί τους χώρους που χρησιμοποιεί και δεν έχει δικαίωμα να το νοικιάσει σε τρίτους και να τσεπώσει τα λεφτά, αφού με βάση τη συμφωνία όποια έσοδα τυχόν υπάρξουν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει όμως σε διάφορους δημοτικούς παράγοντες η επιθυμία να γίνουν χαραγκιωνίσκοι στη θέση του Χαραγκιώνη, αφού πολύ θα ήθελαν να πάρουν το Παλαί και να το αξιοποιήσουν οι ίδιοι εμπορικά. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο δήμος Γαλατσίου αποφεύγει σαν το διάολο να περάσει το Παλαί σε διαδημοτική διαχείρηση με τους όμορους δήμους. Σιγά μη βάλει ο Μαρκόπουλος συνέταιρο στο μαγαζί!

Πολλοί λοιπόν είναι οι γάϊδαροι που τσακώνονται στον ξένο αχυρώνα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ φροντίζει να τους κρατάει δεμένους με σφιχτό λουρί. Τι μας επιφυλάσσει όμως το μέλλον; Οπως φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία που έδωσα παραπάνω, στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν οικονομικά ισχυροί ενδιαφερόμενοι γιά μακροχρόνια χρήση του Παλαί. Τα μεγέθη όμως είναι τέτοια που θα μπορούσαν να τα καλύψουν διαδημοτικά στο μέλλον οι όμοροι δήμοι χωρίς να εισάγουν εμπορικές χρήσεις. Μέχρι τότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Παλαί με την έστω ατελή παραχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ γιά αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις. Εχουμε βέβαια και κάποιους «υπερεπαναστάτες» στην υπηρεσία των σχεδίων δημοτικής εμπορικής αξιοποίησης που τρώγονται γιατί δεν έχει παραχωρηθεί το Παλαί στον δήμο Γαλατσίου χωρίς όρους γιά να το ξεπουλήσουν και να τσεπώσουν τα λεφτά, αλλά αν κρίνουμε από το πως σκούζουν, έχουν καταλάβει ότι δεν θα τους γίνει το χατήρι.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Β’ Αθήνας