fbpx
Άρθρα

Θόρυβοι και σιωπές

Θόρυβοι και σιωπές

(Μιά θερινή νότα μέσα στο καταχείμωνο)

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “ΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Ιανουάριος 2018

 

Καλοκαίρι στο Γαλάτσι, 2017. Πέρα στο τέρμα της οδού Παπαφλέσσα, στη διασταύρωση με τη Ναρκίσσου και την Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται ένα ήσυχο κομμάτι της πόλης. Λίγη κίνηση, αρκετό πράσινο και δίπλα οι περιφραγμένες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ μέσα στα δέντρα. Καθώς περπατάει κανείς στο καλοκαιριάτικο καταμεσήμερο την Παπαφλέσσα πρός το κέντρο της πόλης, αυτή η ησυχία συνεχίζεται γιά δύο τετράγωνα, ώσπου λίγο πριν το επόμενο παρκάκι ακούς να τραγουδάνε τα τζιτζίκια κάπως περίεργα, πιό έντονα, πιό επίμονα. Με κάθε βήμα μεγαλώνει η βουή, ώσπου καταλαβαίνεις ότι ξεγελάστηκες, τα κλιματιστικά των τρόλλεϋ στην αφετηρία άκουγες τόση ώρα. Δεν χαλιέται βέβαια και τόσο ο αμέριμνος περιπατητής, αφού σε λίγα λεπτά περνάει τα 5 σταματημένα τρόλλεϋ των γραμμών 5 και 14 που κάνουν τέρμα εκεί, περνάει απέναντι τη Χριστιανουπόλεως και πάει στο καλό.

Δεν έχουν όμως την ίδια ευχέρεια οι περίοικοι στις γύρω πολυκατοικίες. Βγαίνουν στα μπαλκόνια καλοκαιριάτικα και τους έρχονται τα 60 ντεσιμπέλ, σα να βρίσκονται σε κάποια βιομηχανική εγκατάσταση. Διαμαρτυρήθηκαν φυσικά παντού και πρότειναν διάφορες λύσεις, όπως το να κάνουν τέρμα τα τρόλλεϋ στη Βεΐκου ή να πάνε πέρα στο άλσος ή το Παλαί, ώσπου ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας κατέληξε σε μιά συμβιβαστική λύση. Εισηγήθηκε να μεταφερθεί πιό πέρα η μία από τις δύο αφετηρίες γιά να πέσει ο θόρυβος. Εστειλε μάλιστα την πρότασή του στον Δήμο Γαλατσίου, αφού κάθε αλλαγή δρομολογίου και στάσης των συγκοινωνιών μπορεί να γίνει μόνο αν πάρει πρώτα τη σχετική έγκριση από τον Δήμο. Από την 1η Αυγούστου 2017 που έστειλε ο Ο.Α.Σ.Α. στον Δήμο Γαλατσίου την πρότασή του η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν η άκρα δημοτική σιωπή.

Το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο, αφού ο δήμαρχος, έχοντας λάβει το 23.89% των ψήφων τη πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, διαθέτει το 60% των δημοτικών συμβούλων και μπορεί να μπλοκάρει κάθε πρόταση αλλαγής δρομολογίου μέσα στο Γαλάτσι. Δεν είναι μάλιστα το θέμα ότι ο δήμαρχος δεν φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση του Ο.Α.Σ.Α., είναι ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε να προτείνει κάποια διαφορετική λύση. Φαίνεται ότι δεν θέλει να ανέβουν τα τρόλλεϋ στη Βεΐκου, γιατί θα εμποδίσουν το παρκάρισμα στην Τράλλεων. Φαίνεται να μην θέλει την περιορισμένη μετακίνηση που προτείνει ο Ο.Α.Σ.Α. γιά να μην ενοχληθούν ενδεχομένως και άλλοι περίοικοι. Φαίνεται ακόμα να μην ενδιαφέρεται να διώξει μία από τις δύο γραμμές από το Γαλάτσι, γιά λόγους που τους ξέρει μόνο ο ίδιος. Ολα όμως φαίνονται, τίποτα δεν ακούγεται. Αν ήσαν και τα τρόλλεϋ τόσο ήσυχα όσο είναι ο δήμαρχος στο θέμα αυτό, σίγουρα οι περίοικοι της Παπαφλέσσα δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα!

Μέχρι που μερικοί Γαλατσιώτες, κρίνοντας και από άλλες υποθέσεις, έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι στο βάθος ο δήμαρχος δεν φαίνεται να πολυθέλει να είναι δήμαρχος ή τουλάχιστον δεν θέλει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, που από την φύση τους τον αναγκάζουν να παίρνει δύσκολες αποφάσεις.

Αν αληθεύουν οι σχετικές εικασίες, θα πρέπει να περιμένει πάνω από ενάμισυ χρόνο γιά να απαλλαγεί αυτός από μας και εμείς από αυτόν. Ας τον διευκολύνουμε όμως τον άνθρωπο! Πρέπει να του προσφέρουμε αυτό που σήμερα δεν έχει, το αντίπαλο δέος, δηλαδή μιά αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Ενα ενωτικό δημοκρατικό δημοτικό σχήμα που θα μπορεί όχι μόνο να τον καταγγείλει, αλλά να τον νικήσει και να δώσει μιά αξιόπιστη και αποτελεσματική δημοτική αρχή. Τέτοια σχήματα δημιουργούνται μονάχα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κολλήματα, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αγκυλώσεις.

Εκείνα τα μεγάλα κίτρινα τζιτζίκια όμως τι θα τα κάνουμε ως τότε;

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας