fbpx
Άρθρα

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS“, 6 Μαΐου 2018

 

Από την πρώτη στιγμή προκάλεσε εντύπωση η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνικά συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες οι ΑΝΕΛ, η συνεργασία των δύο κομμάτων δεν ήταν το πρώτο πράγμα που θα πέρναγε από το μυαλό κανενός.

Αν όμως λάβαινε κανείς υπόψη του τη ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που έφερε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση και η εξωτερικά επιβεβλημένη λιτότητα των μνημονίων, αν στη συνέχεια πήγαινε πέρα από τις ταμπέλες και τα συνθήματα ψάχνοντας τους πραγματικούς πολιτικούς στόχους των δύο κομμάτων, τότε η λογική της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γινόταν φανερή.

Κοινό σημείο ταύτισης των δύο κομμάτων ήταν και είναι η πλήρης αντίθεση στα μνημόνια της λιτότητας και η κοινή επιδίωξη να ανατραπούν ή να ξεπεραστούν γιά να πάει η χώρα παραπέρα. Δεύτερο σημείο ταύτισης ήταν και είναι η πλήρης αντίθεση στο πολιτικό σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής που μας έφερε ως εδώ. Επί του πρακτέου λοιπόν η ταύτιση και όσο τα δύο κόμματα συμφωνούν σε αυτά τα δύο θέματα, υπάρχει αντικειμενικά η βάση γιά να μακροημερεύσει η συνεργασία τους.

Δεν έλειψαν βέβαια εκείνοι που δεν ένοιωσαν άνετα γιατί στέκονται στις ταμπέλες, αλλά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι περισότερες αντιρρήσεις στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ προκύπτουν γιά δύο διακριτούς λόγους:

1. Υπάρχουν νομοσχέδια που αφορούν κοινωνικά δικαιώματα και σχέσεις κράτους – Εκκλησίας που δεν δέχονται να τα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ.

2. Μερικοί σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενσωματωμένο αριστερόμετρο που χτυπάει καμπανάκι με τον τρόπο που μιλάνε ο Πάνος Καμμένος και ορισμένοι βουλευτές του – όχι μόνο με το τι λένε, αλλά με το πως το λένε.

Παρατηρούμε εδώ ένα αρκετά συνηθισμένο αν και όχι πολύ γνωστό στον περισότερο κόσμο φαινόμενο, όσο πιό μικρή σημασία έχει το διακύβευμα μιάς διαφωνίας, τόσο πιό έντονη γίνεται η διαφωνία. Οταν όμως προσπαθείς να μαζέψεις την Ελληνική οικονομία μετά τη λαίλαπα της μνημονιακής λιτότητας και να οδηγήσεις τη χώρα στην κοινωνική ανόρθωση, κάτι τέτοια τα βάζεις σε δεύτερη μοίρα.

Ασε που η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας δίνει μία πρόγευση των κυβερνήσεων συνασπισμού που θα γίνουν αναπόφευκτες με την απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές. Μπορεί κανείς να υποστηρίζει την απλή αναλογική και να είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ή μπορεί να θέλει ενισχυμένη αναλογική και ιδεολογικά μονοχρωματικές κυβερνήσεις, αλλά δεν μπορεί να έχεις και απλή αναλογική και ιδεολογική καθαρότητα της κυβέρνησης, διαλέγεις.

Αρκετοί σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ το ξέρουν αυτό, οπότε διαλέγουν να μας πουν ότι πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασία με δυνάμεις του «σοσιαλδημοκρατικού» χώρου. Δεν έχει κανείς αντίρρηση σε κάτι τέτοιο, αρκεί να βρεθούν οι ζητούμενοι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές και να μην αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης κάποιας επιτροπής σκανδάλων του παρελθόντος. Σήμερα αυτό είναι λιγάκι δύσκολο. Θυμάμαι γιά πάνω από 20 χρόνια στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ να αναζητούμε το ΠΑΣΟΚ των ονείρων μας γιά να συνεργαστούμε μαζί του, αλλά να σκοντάφτουμε πάντα στο ένα και μοναδικό τότε «Υπαρκτό ΠΑΣΟΚ». Δεν νομίζω ότι στις μέρες μας υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που θα ήθελε να αναβιώσει αυτό το παιχνιδάκι.

Πάντως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενοχλεί αφόρητα το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Είναι το απροσδόκητο γεγονός που τους χάλασε τα σχέδια αριστερής παρένθεσης και δεν το συγχωρούν με τίποτα. Φτάνουν να κατηγορούν τους ΑΝΕΛ γιά ακροδεξιούς χωρίς κανένα πολιτικό επιχείρημα, να τους βρίζουν «ψεκασμένους» χωρίς καμμία αιτιολόγηση, φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν δημόσια ότι η ψήφος τους σε σοβαρά νομοσχέδια θα καθοριστεί από την ψήφο των ΑΝΕΛ.

Είναι ασφαλές λοιπόν το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Πολιτικά δύο θέματα κρίνουν την βιωσιμότητα αυτής της συνεργασίας. Οι θέσεις των δύο κομμάτων γιά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μέσα στο 2018 με την εφαρμογή επαρκών μέτρων γιά την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και την αποκατάσταση του λαϊκού εισοδήματος είναι το πρώτο, η πρακτική των δύο κομμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής του παλιού πολιτικού συστήματος είναι το δεύτερο. Οσο υπάρχει πραγματική συμπόρευση στα δύο αυτά ζητήματα, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχίσει. Αν όμως υπάρξει ποτέ πραγματική απόκλιση σε κάποιο από αυτά τα δύο, τότε και μόνο τότε θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε σελίδα.

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας