fbpx
Άρθρα

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ

Άρθρο της ΕΛΕΝΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ στο pisina.net στις 9.3.2021

ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ

Πριν από δύο μέρες δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης νέα Υπουργική απόφαση με την οποία αντικαθίσταται η προηγούμενη, σε σχέση με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, στο χώρο του Αθλητισμού. Με μεγάλη λαχτάρα περίμεναν λοιπόν οι αθλητές και αθλήτριες να επιστρέψουν άμεσα στις προπονήσεις τους ενόψει των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά και διεθνών αθλητικών αγώνων.

Η πολυπόθητη απόφαση βγήκε, αλλά η ψυχρολουσία για το άθλημα της κλασικής κολύμβησης έπεσε βαριά, καθώς οι προπονήσεις και η γενικότερη προετοιμασία των κολυμβητών και κολυμβητριών των αθλητικών συλλόγων της χώρας, παραπέμπονται στις καλένδες για την επανεκκίνησή τους.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι άλλοι αθλητές, όπου λόγω του αθλήματός τους έρχονται σε σωματική επαφή μεταξύ τους, με δυνατότητα μάλιστα μεταφερόμενου ιδρώτα, δεν αντιμετώπισαν κανένα εμπόδιο, προκειμένου να συνεχίσουν την αθλητική τους δραστηριότητα, αντίθετα οι κολυμβητές/τριες που ούτε σε σωματική επαφή έρχονται μεταξύ τους, ούτε ανταλλάσσουν εκπνεόμενα υγρά και ιδρώτα «τιμωρούνται» με παύση της δραστηριότητάς τους.

Άσε δε που η αθλητική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέλει να μένει πίσω σε θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης των αθλητών! Ως εκ τούτου επέβαλε την εφαρμογή αυτού του μέτρου σε όλη την επικράτεια και όχι μόνον στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο κόκκινο, σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στο τόπο τους.

Η αθλητική ηγεσία του υπουργείου επέβαλε το μέτρο της παύσης της κλασικής κολύμβησης σε όλη τη χώρα, προφανώς με κριτήρια μη επιστημονικά, όχι μόνο ως προς την εφαρμογή του οριζόντια, αλλά και με αντιεπιστημονικά κριτήρια, σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στο χώρο του αθλητισμού.

Χιλιάδες τεστ που έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, έδειξαν απειροελάχιστη μεταδοτικότητα του ιού, έως και 7 φορές χαμηλότερη από αυτή που υπάρχει στο γενικό πληθυσμό, πόσο μάλλον στο άθλημα της κλασικής κολύμβησης, το οποίο είναι ατομικό και όχι ομαδικό όπως τα άθλήματα του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου, όπου ίσως λογικά αυξάνεται η δυνατότητα μετάδοσης του ιού.

Βέβαια το γεγονός ότι η «ομαδική» υδατοσφαίριση σώθηκε του αποκλεισμού, παρότι είναι άθλημα του υγρού στίβου και υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ των αθλητών, προφανώς ανάγεται ίσως σε πίεση πού άσκησε ο ΓΓΑ κ. Γιώργος Μαυρωτάς που υπήρξε λαμπρός αθλητής του.

Φυσικά δεν θα μιλήσω για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού για την προστασία από τον ιό, καθώς αυτοί που έχουν «ιδρώσει τη φανέλλα» και δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι να μας μιλήσουν για τον αθλητισμό – πόσο μάλλον να τον διοικήσουν – γνωρίζουν πολλοί καλά ότι οι αθλητές έχουν μάθει γενικότερα να προσέχουν και τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες προστασίας από τον ιό, ίσως πολύ πιο προσεκτικότερα από πολλές άλλες δραστηριότητες.

Τέλος θέλω να επισημάνω ότι η σημερινή κατάσταση στο χώρο της κλασικής κολύμβησης εξελίσσεται τραγική, καθώς ένα τόσο δημοφιλές άθλημα οδηγείται σε εξόντωση για λόγους που σύσσωμη η κολυμβητική κοινότητα – αθλητές, προπονητές, παράγοντες – περιμένει ακόμη να κατανοήσει!

Το σκεπτικό αυτής της δυσμενούς μεταχείρισης του αθλήματος από την πολιτεία αφήνεται να εξηγηθεί με τη κοινή λογική και όχι όπως θα άρμοζε με τη θεσμική απάντηση της Πολιτείας, καθώς φαίνεται ότι είναι δύσκολο να βρεθούν επιχειρήματα που να αντέχουν στη κοινή λογική και να μην μείνει ο άλλος με το συμπέρασμα ότι η απόφαση στηρίζεται στο «έτσι γουστάρουμε, έτσι κάνουμε». Όσο όμως η απάντηση καθυστερεί και το διάστημα απραξίας των κολυμβητών/τριών μεγαλώνει, δίνεται το τελειωτικό κτύπημα σε όλη τη κολυμβητική οικογένεια.

Προσωπικά θα έλεγα λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ. Η προχειρότητα, η ανευθυνότητα, η διανθισμένη «επιστημοσύνη» του «βλέποντας και κάνοντας», με την οποία κινείται γενικότερα η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, μετατρέπεται από την σημερινή αθλητική ηγεσία στο «κάνοντας και βλέποντας», καταλήγοντας να παίρνει σβάρνα και το άθλημα της κολύμβησης χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς λογική, χωρίς πολιτική υπευθυνότητα.

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω και τυχόν εκδικητικότητα του κ. Αυγενάκη για το άθλημα της κολύμβησης για λόγους προσωπικής κόντρας με την Ομοσπονδία ενόψει επικείμενων εκλογών, συμπληρώνεται το παζλ της ανεξήγητης, παράλογης, ατεκμηρίωτης απόφασης του αποκλεισμού των αθλητών/τριών της κολύμβησης από τη συνέχιση της δραστηριότητας τους, παρόλο τον αποδεδειγμένα ασφαλή τρόπο προστασίας που έχουν επιδείξει οι αθλητές έως τώρα.

Αθλητές, προπονητές και παράγοντες φαίνεται να δοκιμάζονται για να σιγουρέψει ο κ. Aυγενάκης ότι το δημοφιλές και πολυπληθές άθλημα της κλασικής κολύμβησης θα αλωθεί για να εξυπηρετήσει κυβερνητικούς στόχους. Με το πρόσχημα της πανδημίας όλα αυτά βρίσκουν τόπο να σταθούν και αυτό που μένει στη σημερινή δύσκολη συγκυρία είναι αθλητές, γονείς και προπονητές με επιχειρήματα, επιμονή και δημοσιοποίηση του δίκαιου και λογικού αιτήματός τους να διεκδικήσουν την επανεκκίνηση του αθλήματος.

Όπως γνωρίζετε υπήρξα πρωταθλήτρια κολύμβησης για μία δεκαετία και έχω υπηρετήσει τον χώρο της αγωνιστικής κολύμβησης και του αθλητισμού από όλες τις πλευρές του, επιστημονικά, ερευνητικά, πανεπιστημιακά, διοικητικά, επομένως τον γνωρίζω από μέσα.

Το λυπηρό όμως είναι ότι, αν κι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τα βιωματικά μου χρόνια ως πρωταθλήτρια, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα, σε σχέση με τις νοοτροπίες των αθλητικών παραγόντων αλλά και της αθλητικής ηγεσίας. Ας μην βαυκαλίζονται διάφορες κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα ότι έκαναν κάτι διαφορετικό για τον «ερασιτεχνικό» αθλητισμό!

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός υπήρξε πάντα ένα αποπαίδι που τον μεταχειριζόντουσαν πολιτικά οι αθλητικές ηγεσίες όταν τον χρειαζόντουσαν, δηλαδή γινόταν τόπι σε πολιτικά παιχνίδια εξουσίας ή φωτογραφίες σε κάδρα πολιτικών για τις επιτυχίες του!

Ο χώρος χρειάζεται ανθρώπους δικούς του, ανθρώπους που θα τους συνδέει η πραγματική αγάπη τους για τον αθλητισμό, ανθρώπους καθαρούς και έντιμους να παλαίψουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά και να αντικρούσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Αλλά και ποιος χώρος σήμερα δεν χρειάζεται κάτι ανάλογο;

Ελένη Αυλωνίτου

Διδάκτωρ Εργοφυσιολόγος (Ph.D.)

Πρωταθλήτρια Κολύμβησης