Επιτέλους, στο ξέφωτο!
Επιτέλους, στο ξέφωτο!
Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στην Εφημερίδα “KONTRA NEWS“, 9 Σεπτεμβρίου 2018
Διανύουμε το πρώτο διάστημα μετά το τέλος των μνημονίων, της επιτροπείας και της δυσβάστακτης λιτότητας, H έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Σε κάθε νέο γὐρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την υπεράσπιση καλύτερων όρων για τους πολίτες, η αντιπολίτευση ήταν όχι μόνο απέναντι, αλλά και πολλές φορές υπονομευτική. Εχοντας τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης μαζί του ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογούσε και καταστροφολογούσε σε κάθε δύσκολη προσπάθεια.
· Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση και την άνοιξη ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης.
· Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση.
· Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε Σόιμπλε και ΔΝΤ να μην κλείσει η Β’ αξιολόγηση.
· Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης.
· Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα.
· Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο.
· Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις.
Ευτυχώς για τον τόπο τίποτε δεν επαληθεύτηκε. Σε όλες δε τις φάσεις ακόμη και τις κρίσιμες ώρες της ρύθμισης του χρέους ζητούσε εκλογές, αυτός που παλαιότερα είχε δηλώσει ότι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε 4 χρόνια, ώστε να μπορεί μιά κυβέρνηση να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της. Προφανώς αυτό αφορούσε μόνο τη περίπτωση που θα κυβερνούσε ο ίδιος.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα φάση, έχοντας αποκτήσει την οικονομική μας κυριαρχία να αποφασίζουμε και να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας και έχοντας αφήσει πίσω μας οριστικά τον κύκλο των περικοπών και των μειώσεων. Οι πολίτες προσδοκούν τη βελτίωση του εισοδήματός τους αλλά και της καθημερινότητά τους. Ηδη αυτό μόλις λίγες μέρες μετά το τέλος των μνημονίων έχει γίνει ορατό με τις πρώτες ανακουφιστικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι πρώτες τέσσερις συλλογικές συμβάσεις επεκτάθηκαν στους κλάδους των τραπεζών, ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων και γραφείων τουρισμού και έπονται εκείνες των κλάδων των ξενοδοχουπαλλήλων και των μεταλλείων. Αυτό σημαίνει αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίες μπορεί να φθάνουν μέχρι και 200 ευρώ επιπλέον. Επίσης, πάρθηκαν άμεσα μέτρα ανακούφισης για καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε πολίτες μεγαλύτερους των 67 χρόνων, οι οποίοι και πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όμως δεν μπορούν να τη πάρουν επειδή χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία τους πάνω από 20,000 ευρώ. Οταν δημοσιευτεί αυτό το άρθρο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα έχει μιλήσει για στοχευμένες και κοστολογημένες φοροελαφρύνσεις, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φορολογικούς συντελεστές,, τον ΕΝΦΙΑ κλπ. Θα έχει μιλήσει γιά την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, αλλά και για την μη περικοπή των συντάξεων που φαίνεται να κλειδώνει. Με προσεκτικά βήματα, καθώς αφήνουμε τη φάση της σταθεροποίησης της οικονομίας και προχωρούμε στη φάση της ανάπτυξης, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων. από τη κρίση συμπολιτών μας. θα ενισχύονται, το κοινωνικό κράτος θα οικοδομείται, οι φοροελαφρύνσεις και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία θα δίνουν περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη. Ολα αυτά με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους και συμμετοχή στο παραγόμενο πλούτο. Γιά πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δικό της σχέδιο και όχι των δανειστών, για την διαμόρφωση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.
Από την άλλη πλευρά ο σοβαρός κ. Μητσοτάκης τρέχει ασθμαίνων πίσω από τον πρωθυπουργό γιά να πει ότι αυτός έχει ήδη εξαγγείλει. Ο υπουργός των απολύσεων νοιώθει ότι υστερεί έναντι του πρωθυπουργού και τρέχει να προλάβει εξαγγέλλοντας 600000 θέσεις εργασίας! Ο κ. Μητσοτάκης δεν παροχολογεί, ασχέτως εάν προσπερνώ ότι δεν δημιούργησε ούτε μία θέση εργασίας όταν ήταν υπουργός, καθώς όμως είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ φλερτάρει και με τη 12ωρη εργασία, αβίαστα συμπεραίνουμε ότι θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι με μισθούς γαλέρας, αλλά πιο πολιτισμένα. Να προσφέρουν εργασία εθελοντικά!.
Ο λαός θέλει λύσεις πραγματικές και όχι λύσεις λαϊκίστικες, τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είχε πεί στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης, μόνον που τότε ήταν βουλευτής στο ΛΑΟΣ.
Οσο για την κ. Γεννηματά που λέει ότι τελειώσαμε, πράγματι οι κυβερνητικές θητείες στη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία είναι 4ετείς και η κυβέρνηση αυτή πλησιάζει στο τέλος της 4ετίας. Οχι, δεν θα γίνει κάποιο πραξικόπημα, με εκλογές θα ξανακυβερνήσουμε!
Ελένη Αυλωνίτου
Βουλευτής Β’ Αθηνών
www.avlonitou.gr