fbpx

Ελλάδα: Δανία του Νότου ή Ελλαδίτσα;

Sep 25, 2019

Ελλάδα: Δανία του Νότου ή Ελλαδίτσα;

Άρθρο της Eλένης Αυλωνίτου στη Kontranews στις 22.9.2019

Η Νέα Δημοκρατία πάντα πίστευε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο ως οικονομία χαμηλού κόστους εργασίας και χαμηλής φορολόγησης. Η αντίληψη αυτή έχει βάση από το παρελθόν, με επιχειρήσεις που έμαθαν να κινούνται σ’ αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο για χρόνια και ζητάνε τώρα τη διαιώνισή του. Τι ποιο φυσιολογικό λοιπόν να δούνε τη κρίση ως μια ευκαιρία περικοπής μισθών; Μέσα σε μια νύκτα με υπουργική απόφαση επί κυβέρνησης Σαμαρά μειώθηκε ο κατώτατος μισθός 22% και νομοθετήθηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος για τους νέους ανθρώπους.

Το πρόβλημα με τη προσέγγιση αυτή είναι πως, αν το μοντέλο αυτό είχε κάποια βάση πολύ παλαιότερα, τώρα αυτή δεν υπάρχει. Σήμερα το επίπεδο του εργατικού δυναμικού είναι πιο ψηλό και η ποιοτική του αναπαραγωγή δεν εξασφαλίζεται με χαμηλούς μισθούς, εκτός αν θέλουμε να ανταγωνιστούμε στο κόστος εργασίας χώρες, όπως το Μπαγκλαντές. Άλλωστε η μέθοδος της περικοπής των μισθών δοκιμάστηκε μέσα στη κρίση και απέτυχε, αφού δεν έφερε κάποια άνθηση των επενδύσεων! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει λοιπόν να συνεχίσει την εφαρμογή μιας πολιτικής, που δοκιμάστηκε από το ίδιο του το κόμμα και απέτυχε.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σίγουρα δεν είναι το χαμηλό κόστος εργασίας και η χαμηλή φορολόγηση. Προέχει η διαφύλαξη της ποιότητας του εργατικού δυναμικού και αυτή η διαφορά της οικονομικής εκτίμησης εκφράζεται και στις αντίστοιχες νοοτροπίες. Λίγα χρόνια πριν είχαμε ένα Πρωθυπουργό, τον κ. Παπανδρέου που δεν του έκανε η Ελλάδα και ήθελε να κάνει τη χώρα μας Δανία του Νότου με «ι». Τελικά την έκανε Δάνεια με «ει». Είχαμε ακόμα έναν Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά που εντελώς αυθόρμητα εξέφραζε την αγάπη του για τη χώρα αποκαλώντας την «Ελλαδίτσα». Ελλαδίτσα ήθελε, Ελλαδίτσα προσπάθησε να φτιάξει.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε Δανία, ούτε Ελλαδίτσα. Θέλει την Ελλάδα, μια κανονική αναπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, δηλαδή μια χώρα που κατανοεί ότι η πιο πολύτιμη πλουτοπαραγωγική της πηγή είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για βιώσιμη δίκαιη ανάπτυξη βάζει στο επίκεντρο τους πολίτες, καθώς ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων δημιουργεί ένα στρεβλό μοντέλο, που μεγενθύνει τις κοινωνικές ανισότητες και διαρρηγνύει τη κοινωνική συνοχή της χώρας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνοντας από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, ήταν να επαναφέρει τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων: την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Μόλις εφαρμόστηκαν δημιουργήθηκαν σημαντικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους σε 11 επαγγελματικούς κλάδους. Εν συνεχεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο, με αποτέλεσμα την κατά 27% αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους. Προγραμμάτιζε δε, αύξηση του κατώτατου μισθού 7.5% για το 2020 και 7.5% για το 2021, επαναφέροντας δηλαδή τον κατώτατο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα.

Αντίθετα με το καλημέρα της νέας κυβέρνησης η ΝΔ προχώρησε σ’ αυτό που ξέρει από πάντα, να συμπιέζει τους όρους εργασίας και το εργασιακό κόστος με δήθεν αντάλλαγμα νέες θέσεις εργασίας. Προχώρησε στην κατάργηση των πιο σημαντικών ρυθμίσεων προστασίας των εργαζομένων, καταργώντας το αιτιολογημένο των προσλήψεων, που έβαζε φρένο στις αυθαίρετες απολύσεις και καταργώντας την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες ενώ το καλάθι της ΔΕΘ του κ. Μητσοτάκη περιείχε κατάργηση του νόμου της δήλωσης των υπερωριών και ξήλωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, δηλαδή τον μόνο μηχανισμό με τον οποίον μπορεί να επιτευχθεί αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην ουσία καταργούνται, αφού στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο νομοθετείται η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για την προεκλογική του δέσμευση της αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2020 σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης. Φαίνεται ότι καλύτεροι μισθοί και εργασιακά δικαιώματα δεν πάνε μαζί με την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη.

Το κορυφαίο όμως πρόβλημα στη χώρα είναι το θέμα της ενημέρωσης, όλων αυτών που υλοποιεί η ΝΔ εις βάρος των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος. Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές επικοινωνιακά και στην ουσία κυβερνά επικοινωνιακά, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο με όλα τα ΜΜΕ που διαθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον θέμα που αποτελεί και πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα.

Ελένη Αυλωνίτου

τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

www.avlonitou.gr