fbpx

Δημοτικές εκλογές στη χρονιά του μνημονίου

Jul 6, 2010

Δημοτικές εκλογές στη χρονιά του μνημονίου

Αρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στηΓΡΑΜΜΗ Γαλατσίου“, Ιούλιος 2010

 

«Μαζί θα προχωρήσουμε» σου λέει. Το που θα πάμε δεν μας είπε. Από τις εκλογές τον Οκτώβριο στο ΔΝΤ και την τρόϊκα τον Απρίλιο. Από τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα στον πρωτόγονο καπιταλισμό του 19ου. Δεν έχω ξανακούσει Κυβέρνηση να έρχεται μόνη της και να λέει «θα πτωχεύσουμε», τη στιγμή που η χώρα του έχει μικρότερο έλλειμμα από την Αγγλία και χαμηλότερο χρέος από την Ιαπωνία. Οταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση μας ανακοίνωσε το πραγματικό έλλειμμα της χώρας, το ήξερε και πριν βέβαια, αλλά μας το κράταγε γιά έκπληξη. Οκτώβρη μήνα όμως το ξέραμε όλοι πιά, 12,7%. Πως αντέδρασαν σε αυτό οι διεθνείς αγορές; Χασμουρήθηκαν! Σιγά μην περίμεναν τη κυβέρνηση να τους πει τι συμβαίνει. Το Νοέμβρη, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, μας δάνειζαν όσα θέλαμε, με επιτόκια μιά σταλιά τσιμπιμένα. Τότε διάφοροι άνθρωποι από εκείνους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους και που ξέρουν την αγορά βάραγαν το καμπανάκι, πάρε τώρα που μας δίνουν γιά να βγάλουμε το 2010, που θα είναι γιά όλους δύσκολη χρονιά! Που να καταδεχτεί η κυβέρνηση να δώσει σημασία, το βασικό της μέλημα εκείνη την εποχή ήταν το να κραυγάζει πως αν δεν διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις, θα πτωχεύαμε.

Φαντάσου πως έχεις ένα δάνειο στη τράπεζα, υπολογίζεις όμως ότι φέτος θα χρειαστείς να δανειστείς μερικά λεφτά ακόμα. Πας λοιπόν μπροστά στη τράπεζα και αρχίζεις να ουρλιάζεις «θα πτωχεύσω, θα πτωχεύσω!». Βγαίνουν όλοι να δουν τι γίνεται, οπότε αφού μαζέψεις μπόλικο κόσμο, μπαίνεις στη τράπεζα και ζητάς δάνειο. Τι λες, θα σου δώσουν; Τα κοράκια οι τοκογλύφοι όμως θα μυριστούν θύμα και θα πλακώσουν σίγουρα. Να πούμε λοιπόν ότι αυτοί που μας κυβερνούν δεν γνωρίζουν όσα ξέρει ο κάθε περιπτεράς; Μπά, απλά έχουν όραμα, θέλουν να «απελευθερώσουν» την Ελληνική οικονομία από ενοχλητικούς εργαζόμενους, συνταξιούχους, χήρες, ορφανά, ασθενείς, απόρους, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, διαδηλωτές και ίσως ψηφοφόρους, λέω ίσως γιατί δεν είδαμε ακόμα τον εκλογικό του νόμο. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι υποστηρικτές των μέτρων μας λένε στα κανάλια και στις εφημερίδες πως αυτή η κρίση είναι ευκαιρία γιά τη χώρα, είναι πράγματι χρυσή ευκαιρία γιά τους εργοδότες τους να αυξήσουν τα κέρδη τους!

Μα δεν υπάρχει κρίση; Κρίση υπάρχει, είναι διεθνής και βαθιά. Είναι η αναπόφευκτη κρίση του νεοφιλελεύθερου χρηματιστηριακού τζόγου που αλώνισε σε όλο το πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα όμως που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, ζητάνε να πληρώσει ο κόσμος τα σπασμένα και πράγματι, πιστεύουν πως βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να το πετύχουν. Το μόνο που χρειάζονται είναι να δεχτούμε όλοι από φόβο ότι τα μέτρα τους είναι αναγκαία και αναπόφευκτα. Είναι όμως; Υπάρχει στην Αμερική μιά παροιμία που λέει πως, αν χρωστάς στη τράπεζα 100 δολλάρια έχεις πρόβλημα, αλλά αν χρωστάς στη τράπεζα 100 δισεκατομμύρια δολλάρια, τότε η τράπεζα έχει το πρόβλημα. Τι γίνεται αν χρωστάς τόσα και δυσκολεύεσαι κάποια χρονιά να πληρώσεις; Η τράπεζα γιά να μην τα χάσει όλα, επαναδιαπραγματεύεται το ποσό, το επιτόκιο, το χρόνο πληρωμής. Πήγαμε και εμείς να επαναδιαπραγματευτούμε, αλλά όταν η κυβέρνηση θεωρεί πως τώρα βρήκε την ευκαιρία να περικόψει το κοινωνικό κράτος, αντί να ελαφρύνει τη θέση της χώρας την επιβάρυνε!

Αγαπάει ο Θεός τον τραπεζίτη, αγαπάει όμως και τον ψηφοφόρο. Πάνω που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μας πει να φυτέψουμε και στις γλάστρες μας πατάτες, έφτασαν οι δημοτικές εκλογές. Τώρα η ίδια κυβέρνηση που μας έχει στίψει θα ζητήσει την ψήφο μας γιά τους δημοτικούς συνδυασμούς που υποστηρίζει. Από δίπλα και οι δημοτικοί συνδυασμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητάνε την επιβράβευση του δικού τους έργου. Οπότε έφτασε η ώρα να τους βάλουμε όλους στη θέση τους.

Μα οι Δημοτικές εκλογές αφορούν τα τοπικά προβλήματα θα πει κανείς. Θέλετε τοπικά προβλήματα; Ωραία, με τα καινούργια συστήματα του Καλλικράτη πρέπει να απολυθεί πάνω από το μισό προσωπικό του Δήμου Γαλατσίου, γιατί είναι συμβασιούχοι. Ποιός όμως θα λειτουργήσει τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς; Ποιός θα λειτουργεί τα ΚΑΠΗ; Πως θα λειτουργεί το Aθλητικό κέντρο του Δήμου και ποιός θα μαζεύει τα σκουπίδια; Α, πρέπει να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε, πάνε και οι φτηνές δημοτικές υπηρεσίες. Εδώ μέχρι και γιά τα σκουπίδια που βγάζουμε ψάχνουν σύστημα να μας χρεώνουν ανά σακκούλα!

Αν είστε τραπεζίτης, ιδιοκτήτης hedge fund, εφοπλιστής, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ η γενικά δισεκατομμυριούχος, αυτό το άρθρο δεν σας αφορά. Αν όμως μόλις χάσατε 2 μισθούς, αν φοβόσαστε μην χάσετε και τη δουλειά σας από πάνω, αν σας αναγκάζουν να πάρετε σύνταξη 10 χρόνια αργότερα, τότε γιά να μην φοβόσαστε εσείς, κάντε τους να φοβούνται αυτοί. Ψηφίστε στις δημοτικές εκλογές Αριστερά, γιά να συνταξιοδοτήσουμε αυτούς που μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση μιά ώρα γρηγορότερα.