fbpx
Άρθρα

Άγγελος Συρίγος: Ύβρις

Άγγελος Συρίγος: Ύβρις

Άρθρο της Ελένης Αυλωνίτου στο “one Voice” 19.7.2022

Το καθεστώς που μας κυβερνάει έχει ξεδιπλώσει πια το αποτρόπαιο πρόσωπό του παντού. Ο κ. Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του καθεστώτος που μας κυβερνάει, μίλησε στη Βουλή για τον «μύθο του Πολυτεχνείου» και για τους Έλληνες που δεν αντιστάθηκαν στη Χούντα! 

Άξιος υβριστής της ιστορίας και των θυμάτων της Χούντας των Συνταγματαρχών, ο κ. Συρίγος μας τα λέει αυτά, ως μέλος μιας κυβέρνησης που έχει Υπουργούς  1) τον πρώην αρχηγό της νεολαίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου και 2) αξιότιμο φίλο  του Στυλιανού Παττακού και μάλιστα με ειδική αφιέρωση στο πρόσωπό του!

Τ’ ακούς Νικηφόρε Μανδηλαρά;

Τ’ ακούς Γεώργιε Τσαρουχά;

Τ’ ακούς Γιάννη Χαλκίδη;

Τ’ ακούς Αλέκο Παναγούλη;

Τ’ ακούς Σπύρο Μουστακλή;

Τ’ ακούτε οι νεκροί του Πολυτεχνείου και όσοι εκτελεστήκατε εν ψυχρώ;

Τ’ ακούτε οι χιλιάδες Έλληνες που συμμετείχατε σε αντιστασιακές οργανώσεις, συλληφθήκατε, τρομοκρατηθήκατε, εκφοβηθήκατε, διωχθήκατε, κακοποιηθήκατε σε αστυνομικά τμήματα, βασανιστήκατε στα χειρουργεία της Ασφάλειας, φυλακιστήκατε από τα στρατοδικεία της Χούντας, εξοριστήκατε στη Γυάρο και εκτοπιστήκατε όπου αλλού, όπως τα μετεμφυλιακά χρόνια;

Δυστυχώς όμως μόνο τυχαία δεν είναι η ομιλία του κ. Συρίγου, ενδεδυμένη κατάλληλα με τη πανοπλία του Πανεπιστημιακού δασκάλου. Είναι σίγουρο ότι το πέρασμά από το Υπουργείο Παιδείας θα αποτυπωθεί ντροπιαστκά.

Ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, που δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του. Γιατί όταν γνωρίζει το παρελθόν του, αντιστέκεται σε κάθε είδους παραπληροφόρηση, αντιστέκεται σε κάθε είδους προπαγάνδα και κρατάει ως υπέρτατες και πανανθρώπινες αξίες την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. 

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι η χούντα των συνταγματαρχών δεν μας προέκυψε ξαφνικά. Προέρχεται μέσα από τα σπλάγχνα της Δεξιάς παράταξης, ως το αυγό του φιδιού που έτρεφε πάντα στον κόρφο της και την κατάλληλη στιγμή λειτούργησε ως η μηχανή του πραξικοπήματος του 1967.

Ο κ. Συρίγος, ως ακροδεξιός λαγός μιας νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πλέον κυβέρνησης, επιδιώκει να σβήσει από τη μνήμη της νέας γενιάς τα ιστορικά γεγονότα, παραχαράσσοντας την ιστορία του λαού μας. Θέλει να σβήσει κάθε τι που εμπνέει τη νεολαία μας να αμφισβητήσει, να αγωνιστεί, να αντισταθεί και να διεκδικήσει. Στη καλύτερη περίπτωση θέλει να μην μάθει ποτέ η νέα γενιά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι νοσταλγοί των κάθε λογής καθεστώτων. 

Η επιδίωξη είναι η πλήρης συσκότιση, το απόλυτο σκοτάδι στα γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης, το απόλυτο σκοτάδι στα γεγονότα της μεταπολεμικής Ελλάδας, αλλά και στα ιστορικά γεγονότα αντίστασης του λαού μας ενάντια στη επταετή δικτατορία. Γιατί η γνώση ταυτίζεται με την ελευθερία και αυτή με την αντίσταση ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση και ενάντια σε όσους την επιβουλεύονται. Γι’ αυτό και η ιστορία αυτή δεν διδάσκεται ποτέ στα σχολεία! 

Πόσοι συνειδητοποιούν σήμερα ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο υπήρξε πάντα στην ιστορία του λαού μας ο προοδευτικός πόλος της αντίστασής του ενάντια σε κάθε καταπίεση; Πόσοι θεωρούν ότι το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ; Πόσοι γνωρίζουν ότι στα χρόνια της χούντας οι απολύσεις των δημοκρατικών καθηγητών που στεκόντουσαν στο πλάϊ των διεκδικήσεων των φοιτητών τους δεν ήταν χωρίς συνέπειες;  Πόσοι αναγνωρίζουν ότι ότι οι πρωτοβουλίες του φοιτητικού κινήματος άγγιζαν πάντα τον αντιστασιακό παλμό του λαού μας και υπήρξε πάντα πρωτοπόρο στους αγώνες του λαού μας; 

Αυτό το Πανεπιστήμιο που αποτελεί το κέντρο της γνώσης, της αμφισβήτησης και της κοινωνικής χειραφέτησης θέλει το καθεστώς Μητσοτάκη να ξεριζώσει με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ,που ψήφισε η κυβέρνηση ολομόναχη  χθες, ενάντια σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμη και ενάντια στη  δική της φοιτητική παράταξη!  Νομοθετεί κατ’ επίφαση εκλεγμένους Πρυτάνεις, αλλά στην ουσία νομοθετεί διορισμένους! Κατά τα άλλα καμία ομοιότητα με  αλήστου μνήμης πρακτικές… 

Έχοντας προσωπικά διδάξει ως Πανεπιστημιακός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και έχοντας την εμπειρία διδασκαλίας και σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, οφείλω να επισημάνω ότι η ανεξαρτησία και η αυτοτέλεια της διοίκησης του Πανεπιστημίου αποτελεί ζωτικό παράγοντα ανάπτυξής του! Αυτό θέλει να καταστρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να τελειώνει μια για πάντα με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Όλοι λοιπόν εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, με υπομονή, επαγρύπνηση και αγώνα, θα «ταράξουμε στη νομιμότητα» για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Ηλία Ηλιού, όλους αυτούς που παραχαράσσουν τα ιστορικά γεγονότα και μισούν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Όσο η νεολαία μας αγωνίζεται, διεκδικεί και αντιστέκεται υπάρχει ακόμα ελπίδα για το μέλλον του τόπου! 

Θέλουμε, μπορούμε και θα καταφέρουμε να ηττηθεί αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς, όπως αποκαλύπτει, με τα στοιχεία διαφθοράς για τη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή έκθεση. 

Σε λίγο θα σημάνουν οι καμπάνες για μία κυβέρνηση προοδευτικών αρχών και αξιών που θα καθαρίσει το τόπο από το ζόφο, που μετέφερε αυτή η καθεστωτική κυβέρνηση  σε όλους τους θεσμούς της κοινωνίας. 

Προϋπόθεση αποτελεί η συστράτευση και η συμμετοχή όλων μας σ’ αυτό τον αγώνα για Δημοκρατία, Ισονομία, Πρόοδο  και Ευημερία του λαού μας.

Ελένη Αυλωνίτου                                                                                                                                    

Πρ. Βουλευτής B1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών / μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ